miercuri, 27 ianuarie 2021

VREȚI SĂ CONTINUĂM CU ȘTIINȚA?

MAI AVEȚI RESURSE? IATĂ ȘCOALA FĂRĂ ȘCOALĂ

https://www.academia.edu/44987497/VRE%C8%9AI_S%C4%82_CONTINU%C4%82M_CU_%C8%98TIIN%C8%9AA Vreau să facem puțină ordine în a înțelege SCARA undelor Hertz-iene de la 1 Hz (sau 0 Hz) la YotaHertz simbol YHz, adică 1024 Hz. Asta înseamnă că dacă 1 Hz are o perioadă (sinusoida) de 1 secundă când trece de la ZERO (0) la nivel 1 (maxim) și apoi iar la 0, mergând apoi negativ către -1 (minus 1) și iar la 0 (zero) descriind o sinusoidă completă, atunci 1 YHz trece în sinusoida sa completă la 10-24 secunde. (10 la puterea minus 24 secunde). 

JOS în imagine avem lungimea de undă lambda λ care începe sub 1 (sau 0) Hz de la unde kilometrice Km foarte lungi și lungi care însă nu ajung kilometric la nivel MHz ca în desen. Nu eu am făcut desenul e meritul lui Benjamin ABEL conform meta-datelor de pe imagine căruia îi mulțumesc. Și ca să fiu și mai exact iată multiplii și submultiplii din graficul de mai sus

Denumire

Simbol

   

Submultiplu

Denumire

Simbol

100

Hertz

Hz

101

DecaHertz

daHz

10–1

decihertz

dHz

102

HectoHertz

hHz

10–2

centihertz

cHz

103

KiloHertz

kHz

10–3

milihertz

mHz

106

MegaHertz

MHz

10–6

microhertz

µHz

109

GigaHertz

GHz

10–9

nanohertz

nHz

1012

TeraHertz

THz

10–12

picohertz

pHz

1015

PetaHertz

PHz

10–15

femtohertz

fHz

1018

ExaHertz

EHz

10–18

atohertz

aHz

1021

ZetaHertz

ZHz

10–21

zeptohertz

zHz

1024

YotaHertz

YHz

10–24

yoctohertz

yHz

Acum dacă vrem să transmitem (radio de exemplu) sau să generăm la un osciloscop frecvența de 1Hz înseamnă să avem pe ecran o sinusoidă completă dar ca și undă radio această sinusoidă de 1Hz se înfășoară pe o axă, (frecvență purtătoare), care să suporte nu numai sinusoida de 1Hz ci și o întreagă GAMĂ de frecvențe, să zicem toate cele tonale = AUZIBILE. Purtătoarea e de regulă o frecvență STABILĂ, perfectă, generată de regulă cu ajutorul unui quartz sau mai multe într-un OACILATOR. Este la emisie în gama undelor lungi, medii, scurte sau ultrascurte și reprezintă frecvența STAȚIEI de emisie, (de exemplu 524,5 KHz să zicem sau EUROPA FM Galați 103,4 MHz) Acest PACHET de frecvențe audio (sinusoide complete) înfășurate pe PURTĂTOARE sunt transmise de un EMIȚĂTOR iar la recepție PURTĂTOAREA (524,5 KHz) este eliminată (discriminare) sau RE-generată ca să înfășoare stabil semnalul (frecvențele utile), muzica de exemplu, care este filtrată eliminând purtătoarea (care mai creează și zgomot de fond) și utilizăm doar spectru de frecvențe din MUZICA sau vorbele transmise pentru a nu consuma prea multe resurse și mai ales ENERGIE. Cel mai mare consum de energie la emisie este mâncat de purtătoare (frecvența postului524,5 KHz). De aceea se preferă a RE-genera purtătoarea, EXACT ca frecvență fixă foarte stabilă (acordată cu cea a postului de emisie) pe care se înfășoară semnalul UTIL de la emisie și aici la recepție e generată cu un oscilator calibrat ca apoi prin discriminator să fie filtrat spectrul UTIL (muzica). Ca să se audă extrem de clar ”partituramuzicală la recepție trebuie filtrat semnalul și de toate bruiajele (zgomote de fond radio) utilizând atunci benzi distincte de frecvențe filtrate după discriminare (înlăturarea purtătoarei, frecvența postului de la emisie 524,5 KH). Dacă simplificăm, ca să înțelegem mai ușor, la transmisia și recepția unui singur Hz, atunci odată cu purtătoarea putem elimina și jumătate din sinusoidă, de regulă cea negativă, și avem doar bucla superioară ce o denumim BLU - BANDĂ LATERALĂ UNICĂ (superioară sau inferioară) mai ales dacă avem o bandă de frecvențe din CONCERT. Asta iar face să avem un consum energetic mai mic. Dar dacă bucla superioară o generăm după perioada de frecvență în secunde doar cu un semnal liniar nu de buclă, vom avea o înșiruire de dreptunghiuri, în partea pozitivă a benzii sinusoidei ce pot fi substituite cu un tact (impuls gen Morse) sau informatic 1, care nu se simte în complexul frecvențelor de concert, dar … am economisit iar ENERGIE. Energia este fundamentală în oricare domeniu, mai ales informatică de top unde și criptomonedele (gen BITcoi👀n) consumă din serverele respective invadate extrem de multă energie.

De aia fac chinezii trimitere la BIP-ul Sputnik ca semnal de identificare a celor… 75 de BIP-uri utilizate informatic și recunoscute după timpul unei jumătăți din perioada sinusoidei frecvenței. Asta, chiar și în spectrul audio (tonal sau supra-tonal la radiorelee sau curenți purtători), poate fi o înșiruire de 1 și 0 (lipsă semnal) care poate crea MUZICA electronică transmisă și redată acum la recepție, dar sub aspect de tren INFORMATIC de 1 și 0. Doar un foarte bun muzician poate sesiza creația ELECTRONICĂ.

Firesc eu comprim explicația, scuze, ce poate fi înțeleasă de cineva cu minime cunoștințe de radioamator fiindcă altfel complexitatea ar trebui învățată în ANI de studiu ca să fii DOCTOR în radio comunicații. Sunt chiar și segmente înguste de studii cum ar fi de exemplu interceptarea, goniometria și bruierea specifică a unui semnal (frecvență) ”inamic”. Aici sunt studiate și tipurile de ANTENE care să permită (cam cum fac și radioamatorii) emisia și mai ales recepția unui semnal UTIL. Mai ales cu un obiect cosmic cum ar fi YHz din supernove etc. etc. sau din studiul microcosmosului unui nucleu.

Dar ce se întâmplă la frecvențele SUPRATONALE, chiar până la cele  unde nu mai avem deloc controlul urechii. de exemplu la radiorelee 12 sau 24 de canale supratonale, fiecare cu frecvența lui? Adică un ȘIR INFORMATIC de 1 și 0 care trebuie să reprezinte (criptat) o informație. O rază în infraroșu de exemplu nu este AUZIBILĂ deși vizual poate fi filtrată lumina ca să fie văzută. Prin ciocnirea cu un obstacol semnalul revine (ca la radar) și-mi dă DISTANȚA cu o precizie extrem de mare. De exemplu la tragerile cu armamentul complex (navă, tanc, rachete etc) și mai și mențin stabilitatea pe ținta aleasă.

Și ca să vă fac creierii zob, Pământul este rotund (un geoid) și pe mare nava ”dispare” vizual și e nevoie de un balon lansat sau un avion AWACS care să dea coordonatele determinate cu radare. Dar există și declinațiile magnetice și deviațiile de fus orar etc. care cu obstacolele naturale, gen munți sau detalii de planimetrie mari, pot obtura semnalul radio, radioreleu, etc, transmis. Dar și Pământul se învârte și (vezi Ocolul Pământului în 80 de zile) când zbori spre vest ajungi mai repede la destinație decât dacă zbori spre est. Se folosesc așa zisele antene pasive sau chiar relee de retransmitere a semnalului în zonele de ”umbră”. REZISTAȚI bombelor?

Cu cât urcăm pe SCARA de frecvențe, perioada frecvenței alese este, ca și TIMP în secunde, și mai mică urcând  către radiațiile gamma până la 10-24 secunde (zece la puterea minus 24 secunde). Real, fără aparatură specială, nimic nu mai este inteligibil și oricare EROARE de transmitere crează un TIR de erori (zgomot de fond) ce se amplifică secvențial. De aceea și sistemele 5G și 6G au frecvențe din zona mega sau giga hertz compatibile tehnic ca inteligibilitate tehnică, economică, dar în șirul 1 și 0 ce pot transmite viteze de la 1Gb/s la 1 Tb/s. Cu cât crește frecvența ”purtătoarei” trenul de semnale informatice 1 și 0 devine estompat, (bruiat) și atunci se caută a transmite numai semnalul UTIL, 1 și 0, fără purtătoare. E o înșiruire de BIP-uri STANDARD ca și frecvență, detectabile doar electronic de un computer. Folosind fibrele optice, numărul de CANALE sau variabile cu frecvențe STABILE identificabile crește la 75 de variabile pe canal unde se folosesc și ghidurile de undă (tunele) în alocarea benzii garantate de viteză iar ca și număr de canale pe o fibră optică unică și de PUTEREA semnalului din trenurile de unde informatice (1 și 0) dar acum vorbim de 75 de trenuri diferite de al de 1 și 0, impune fibre optice UNICE pentru fiecare frecvență optică din cele 75. Dar mai este necesar quantic să lucrăm doar cu 1 și 0 în computerele optice ca superpoziții? CODIFICAREA și CIFRAREA sau invers, DECRIPTAREA devine o nebunie de variabile combinatorii obținute. Dar să nu gândim ca și CLUSTERI din computerele clasice ci la o simultaneitatea de transpoziții ce se îngemănează optic și dau o anumită POROBABILITATE ca și rezultat final așteptat. De aceea și VERIFICAREA exactității sau veridicității rezultatului este DOAR o probabilitate maximă ca și SOLUȚIE din matricea analizată. Dar, aven o soluție intuitivă cu probabilitate maximă ce poate fi scrisă algoritmic pe un calculator clasic pentru o verificare dacă TIMPUL UTIL de calcul este fezabil și nu 2,5 miliarde de ani ca în câteva minute la computerul quantic optic.

Eu mă opresc aici ca să nu vă suprasolicit atenția și să vă stresez cu bombardamentul de informații. Unii, după pregătire, veți fi entuziasmați, alții veți fi decepționați dar nu toți sunt DOCTORI în științe ca să jongleze cu asemenea termeni de extrem de maximă noutate și înțelese și de cei dela ȘCOALA FĂRĂ ȘCOALĂ. Câți români credeți că pot ține RITMUL noutăților din zona computerilor quantici, acum și optici și mai ales să vină cu SOLUȚII care să ”CONTAMINEZEpandemic dragostea de ȘTIINȚĂ? Le poate trece prin cap atâtea IDIOȚENII că nu mai ai loc de atâția Einsteini. Noroc că a murit și a lăsat locul la alții bre... da cred că sunt vânați și împușcați că-i OMOARĂ pe bieții lideri vidați, vidați să nu se strice. Mulțumesc.

Semnează IDIOTUL.

Moș Teacă

 

Niciun comentariu: