duminică, 22 noiembrie 2020

Cerebras Wafer Scale Engine (WSE)

 Cerebras Wafer Scale Engine (WSE) a fost prezentat la Hot ChipsSanders Olson a oferit Nextbigfuture pachetul de prezentare. Cerebras” în cel mai puternic PROCESOR pentru AI (Inteligență Artificială) cu 1,2 trilioane de tranzistoare. 

Are incorporate: * 400.000 de nuclee optimizate AI * placheta are o suprafață de 46.225 milimetri pătrați * este siliciu * 1.2 trilioane de tranzistoare * 18 Gigabytes de memorie on-chip * Lățime de bandă de memorie de 9 PByte / lățime de bandă a țesăturii de 100 Pbit / s * TSMC 16nm proces.

Cerebras Systems și Departamentul de Energie al SUA primul sistem CS-1 este cel mai rapid procesor construit vreodată, scrie Mediafax. Este de 10.000 de ori mai rapid decât o unitate grafică și 200 de ori mai puternic decât un supercomputer.

Dacă te întrebi unde este limita calculatoarelor, află că aceasta nu prea există. Tocmai a fost anunţat unul capabil să sfideze şi timpul, fiind MAI RAPID decât un proces REAL. De exemplu, poate să pornească simularea reacţiei unui nucleu al unei centrale electrice (nucleare de fisiune sau de fuziune) şi să încheie simularea înainte să se încheie acea reacţie.

Personal sunt FASCINAT de VITEZA cu care se dezvoltă în present sistemele digitale de calcul și simulare care rivalizează cu VITEZA unui sisterm cuantic.

Chinezii au o metodă aparte. Ei dezvoltă NUCLEE de supercomputere ÎN LOCAȚII DIFERITE care, SIMULTAN accesate, fac poate cât 1000 de supercomputere dar, solicită comunicații speciale (Rețele neurale artificiale ce caracterizează ansambluri de elemente de procesare, puternic interconectate și operând chiar și în paralel, într-un mod asemănător creierelor biologice și care prezintă capacitatea și de a învăța. Ele sunt compuse din neuroni artificiali, și sunt parte a inteligenței artificiale și, își au concepțional, originea ca și neuronii artificiali, în biologie.).

Semnează,

Moș Teacă

Niciun comentariu: