marți, 28 aprilie 2020

IBM Q SYSTEM ONE VERSUS SUMMIT


IBM Q System One (sus) 1
Quantum - Google Research (sus 2)
CEO-ul Google, Sundar Pichai, a anunțat că echipa de la Google AI a obținut un fel de „supremație cuantică” cu dezvoltarea unui cip care a efectuat calculul țintă în 200 de secunde, ceea ce altfel ar lua celui mai rapid supercomputer din lume 10.000 de ani.
COMERCIAL
Primul COMPUTER CUANTIC a fost achiziționat déjà cu 10 milioane de dolari!, la 1 iunie 2011, un computer cuantic disponibil comercial, care utilizează principiile mecanicii cuantice, si nu pe cele ale mecanicii clasice, a fost vândut companiei aerospaţiale de apărare şi securitate Lockheed Martin.
IBM Q System One este primul computer cuantic comercial, ce a fost creat de IBM și prezentat public la 8 ianuarie 2019.
Un clip cu ABC-ul calculatorului cuantic https://www.youtube.com/watch?v=rvE7z3sdIx0&t=614s
e postat de un geniu romanesc, clar si pe intelesul tuturor.
Sistemele digitale fac trecerea de la cele analogice fapt ce a dus la diminuarea consumurilor de putere si miniaturizarea componentelor tuturor "uneltelor".
Daca in analogic se utilizeaza o purtatoare pe care e modulat semnalul util al unui CONCERT de exemplu (vezi ce ar insemna o inregistrare Blu Ray sau 4k ultra  HD la emisia semnalului), purtatoare, care consuma masiv la emisie si "obosesc" si filtrele din discriminator la receptie si au nevoie de o purtatoare stabila creata de oscilator. Iata ca apoi s-a ajuns la sistemele BLU - banda laterala unica ce elimina la emisie purtatoarea, si unde oscilatorul e cu cuart, stabil, o reface la receptie iar la digital unde 0 si 1 transmise alternativ domina informatia scade consumul de putere.
In sistemele cuantice se analizeaza simultan si 0 si 1, existente simultan, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, ceia ce determina NOUTATEA analizei informatice paralele, oferind viteze incomensurtabile fata de sistemele analogice si mai ales digitale clasice.
REPET spre gandire: Cu calculatorul cuantic CE COMPARICe vrei? Si mai ale la ce EROARE (data de variatiile de temperatura Kelvin de exemplu aflata la -272 grade Celsius, sau de vibratiile hard, de bruiaj etc.)
Wauuuu... sau de "gfarbagi IN garbagi OUT" fiindca nu toti pricep ce-i aia GARBAGI, nici chiar filozofic bre. Da mai ales cand proiectezi UMANITATEA ca si CIVILIZATIE viitoare dorita.
Deci DOAR afli rezultatul unei COMPARATII, a unei supozitii teoretice intr-un timp foarte scurt (cel mai performant calculator clasic "Summit" a zis ca rezolva ecuatia in 10000 de ani iar Q System One a dat rezultatul in 200 de secunde adfica, rotund, in 3 MINUTE). Nu zice insa LA CE EROARE probabilistica dar nu conteaza!!! Garbagi IN garbagi OUT !
Vizionati clipul ca este ABC-ul intelegerii sistemelor cuantice, e o expunere faina a unui roman.
Acest sistem integrat de calcul cuantic este găzduit într-un cub de sticlă închis ermetic, care menține temperatura corectă. Sistemul a fost testat pentru prima dată în vara anului 2018 timp de două săptămâni la Milano, Italia.
IBM Q System One a fost dezvoltat de IBM Research cu asistență sprijin oferit de Office Project și Universal Design Studio. CERN, ExxonMobil, Fermilab, Laboratorul Național Argonne și Laboratorul Național Lawrence Berkeley sunt printre clienții înscriși pentru a accesa computerul prin intermediul norului.
În fizică, o cuantă (plural: cuante) reprezintă o entitate indivizibilă a valorii energiei respectiv al momentului particulelor elementare ale materiei (numite fermioni) cât și a fotonilor sau alți bosoni.
Summit-ul este deja în derulare la Laboratorul Național Oak Ridge din Tennessee (“Oak Ridge” Laboratorul Național, casa Summit-ului). El in fapt este tot un model cuantic bazat insa pe sistemele digitale cu analiza seriala fata de cel cuantic cu analiza paralela. De aceea devine extrem de voluminos.
Are 5.600 de metri pătrați de spațiu. Hardul sau se întinde pe mai mult de 250 de dulapuri, fiecare cam de dimensiunea unui frigider. Iar în cadrul sistemului există 185 km de cabluri cu fibră optică, cam suficiente pentru a se întinde de la New York la Providence, Rhode Island.
Summit mai are 27,648 GPU (unități de procesare grafică), care sunt strâns conectate cu celelalte procesoare și sunt ideale pentru a efectua calcule de inteligență artificială AI. Summit are 9,216 cipuri de processor de calcul. Sunt tip IBM Power9 și fiecare dintre acestea are 22 de nuclee, pentru totalul de 202.752 al supercomputerului. Este de aproximativ un milion de ori mai puternic decât un laptop tipic high-end. Capacitatea sa de procesare este evaluată la 200 petaflops. Wauuu…
UPDATE:25-iunie-2020
Supercomputerul japonez bate SUA și China la viteză, computerul K Fujitsu a luat locul întâi in TOP500.
Construit cu tehnologia de la SoftBank Group Corp.’s Arm Ltd., un sistem dezvoltat în comun de institutul japonez de cercetare RIKEN și compania Fujitsu Ltd din Kobe, Japonia. FUGAKU are peste 150.000 de procesoare și aproximativ de 2,8 ori performanțe mai mari față de cel de-al doilea supercomputer, dezvoltat de un laborator din SUA, SUMMIT cu componente IBM.
Noul supercomputer este instalat la Riken Center for Computational Science din Kobe și va fi funcțional complet din 2021. Acesta își va aduce contribuția în diverse cercetări, de la descoperirea de droguri și până la prognoza meteo, ajutând inclusiv la luarea deciziilor pentru multiple strategii, precum cea legată de pandemie.
China are o alta strategie, ea dezvolta supercomputere in mai multe locatii care pot fi accesate individual sau in grup. China operează o serie de centre de supercomputere care dețin în TOTAL 29,3% din cota de performanță a celor mai rapide 500 de supercomputere din lume. Luate astfel China ocupa locul UNU in lume.
Copilaria IBM Q SYSTEM ONE obliga iata si sistemele traditionale ale computerelor sa faca PASI MARI in perfectionare si viteza.
Atentie insa!!!
SUMMIT a “reszolvat” (comunicat timpul necesar) calculul solicitat in 10000 de ani iar “IBM Q System One” in 200 secunde, circa 3 MINUTE,  adica a comprimat 10000 DE ANI de calcul cu Summit (echivalent) in efectiv doar 3 MINUTE.
În afară de rularea simulărilor, o MAȘINĂ care este puternică este de asemenea bună la crearea (verificarea si organizarea) DATELOR care există deja, cum ar fi analizarea genomilor - codurile genetice - ale PLANTELOR și ANIMALELOR dar si ale OMULUI in diferitele sale RASE (inclusiv cea cu sange albastru?). In concluzie a oricarei vietuitoare de la unicelulare la OM. Or fi si alte fiinte (minOUtauri extraterestri)?
SUMMIT este, de asemenea, dotat atunci când vine vorba de executarea tipurilor de calcule pe care le solicită învățarea automată și inteligența artificială. Dar GPU-urile sunt de asemenea foarte bune în a face genul de matematică de care are nevoie AI.
„Celălalt tip de magie care se întâmplă în Summit”, adaugă ea (Hillery Hunter, directorul infrastructurii cognitive la IBM Research), „este capacitatea de a folosi bucăți mari ale computerului - multe, multe GPU-uri și multe, multe CPU-uri - pentru a face un singur calcul AI.”
Dar CREIERUL uman nu a putut fi atins, INCA, in secretele SUFLETULUI sau DIVIN sau EMPATIEI in care GANDUL depaseste orice calcul creand CAMPURI DE TORSIUNE incredibile si “navigheaza” instantaneu dintr-o galaxie in alta sau in microgalaxiile atomice. De aceea batalia cu calculatorul cuantic este asupra SUFLETULUI ce-l doresc cucerit si apoi SUFLAT peste A.I. De aceia se incearca cu MinOUtaurii sau Cyborgii, conectand CREIERUL uman la computerele SUPREME.
CONCLUZIE
CALCULATORUL CUANTIC este viitorul SIMULARILOR si mai ales al COMPARATTILOR proceselor mai ales matematic asimilate, vietii si CIVILIZATIILORconstruite” pentru viitorul omenirii dar si PROCESELOR dinamice, cinetrice sau energetice, gravitationale si unificarii campurilor in Universurile analizate (inclusive Multiversuri). https://www.youtube.com/watch?v=VjJyhkkJUAw
Dar mai este MUUU…ult pana va fi descifrat SUFLETUL divin al omului. Suntem inca in SELECTIE SPARTANA dupa CREATIVITATEA evaluata a fiecarei RASE.
Feriti-va SUFLETU de acesti minOUtauri.
“Intelegeti neamuri si vã plecati.
Cãci cu noi este Dumnezeu.
Auziti toate neamurile,
Cãci cu noi este Dumnezeu…”
Semneaza,
Mos Teaca

Niciun comentariu: