sâmbătă, 4 octombrie 2014

TENDINȚE ACTUALE DEOSEBITE ÎN DUCEREA RĂZBOIULUI

Furați de can-canul campaniei președințiale, media nu mai sesizează sau nu vrea să sesizeze mișcările rapide de pe panoplia războiului și schimbările geostrategice rapide de preluare a ștafetei, de noii jandarmi mondiali iar promisiunile docte ale candidaților cu ținte mincinoase de doi lei fac să râdă și curcile de capacitatea lor de management strategic național și implicit și cel militar în apărarea și protecția României.
Cum sursele mele de informare sunt limitate la cele de acces public nu pot să-mi permit o analiză profundă, exhaustivă a acestei teme și nici să ofer soluții excelente, de excepție, cum ar trebui să existe în Doctrina Națională de Apărare a României ce se adoptă în CSAT.
Cu toate aceste inconveniente majore mă voi hazarda să arunc o privire indiscretă, de militar de carieră, asupra tendințelor actuale de dotare și ducere a războaielor, cel puțin pentru informarea publicului cu această sinteză ziaristică culeasă din revistele de specialitate și nu numai.
Utilizarea pe scară largă a armamentului de înaltă precizie, controlat digital și cibernetic multicanal, a informatizării managementului deciziilor militare a condus, după anul 2000, la modificări esențiale și în ceea ce privește principiile de întrebuințare în luptă a diferitelor categorii de Forțe Armate.
Așa cum mai scriam cu ceva timp în urma, formele de război și de agresiune, de management cu decizii de comandament clare a derulării etapelor războiului se schimbă precum rochiile de modă ale cucoanelor de la Paris făcând aproape imposibil ca Legile războiului să țină pasul cu tipurile noi, sofisticate, de agresor și agresiune.
Acest deficit normativ, în fond, este adesea special neactualizat juridic pentru a lăsa voit acele portițe juridice de motivare și mediatizare specifică a conflictului în cazul că a fost depistat sau făcut public și atenționat chiar și în Consiliul de Securitate ONU.
Asistăm iată la o extrem de puternică explozie și experimentare a unor tipuri de războaie devenite SF chiar și pentru marea majoritate a specialiștilor.
Formele clasice ale războiului și de dotare armată se mențin însă, inclusiv demonstrativ, în teatrele de război și ele fac deliciul presei pentru a asigura și PIAȚA necesară de plasare a acestor arme ieșite din uz. Și zonele de conflict sunt artificial create ca și cerință de stimulare a acestei PIEȚE de desfacere și înlocuire a armamentului liderilor.
Iată doar un exemplu. 
De partea Statului Islamic luptă imigranți din 70-80 de țări, inclusiv cetățeni ai unor țări europene dar și ale Rusiei și C.S.I. Cel puțin 13 mii de luptători străini luptă de partea grupării radicale Statul Islamic, a declarat recent secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, consacrată combaterii terorismului. 
Toate cele 11 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, au votat o rezoluție privind combaterea terorismului dar, în fond, au aprobat indirect utilizarea forței și vânzarea de armament către țintele de interes ale liderilor.
Așadar s-a creat o PIAȚĂ recunoscută paradoxal și la ONU.
Chiar și Europa nu face excepție. Armata germană a început instruirea a 32 de reprezentanți ai formațiunilor armate kurde la școala militară din Bavaria. 
Georgia a propus Washingtonului să deschidă pe teritoriul său un centru de pregătire a rebelilor sirieni așa ziși „moderați”, și nu numai, în vederea participării lor la coaliția internațională împotriva Statului Islamic, a relatat revista Foreign Policy, citându-l pe ambasadorul Georgiei în SUA.
Rusia își înființează o trupă de Comando Cibernetic. Sperioritatea în spațiul cibernetic este mai importantă în prezent decât în cosmos sau chiar în domeniul nuclear, deoarece în acele domenii s-a ajuns la paritate. 
Există posibilitatea realizării unui progres în spațiul virtual și în domeniile tehnologiilor ofensive, defensive și de supraveghere.
Un nou și absolut de STRIDENT domeniu de acțiune militară, inclusiv psihoinformațional este cel din domeniul de manipulare a CÂMPURILOR DE TORSIUNE (gândul este un câmp de torsiune).
În prezent a fost elaborată o întreagă Direcție în domeniul protecției și neutralizării radiațiilor electromagnetice (vezi și armele cu impuls electromagnetic și fascicular). 
Era vorba despre crearea unei arme NOI pe baza câmpurilor de torsiune. Aceste radiații de torsiune nu se diminuează la distanță, cu ajutorul lor se poate transmite selectiv informația oricărei persoane sau acea persoană poate fi UCISĂ dar, de cele mai multe ori, MANIPULATĂ specific în acțiunile ei de management.
După părerea directorului Centrului Științific al Vidului Fizic din Rusia, academicianul RAEN G. Şipov spune, atenție! NUMAI informație există în câmpul de torsiune
Teoria lui despre vacuumul fizic a condus la cea mai mare descoperire a secolului XX, aceste câmpuri de torsiune - una din proprietățile cărora reprezintă posibilitatea transmiterii instantanee a informației, selectiv, fără pierderi de energie, indiferent de distanță. PERICOL !!! informația RĂMÂNE memorată în UNIVERS și ea există veșnic, atât în trecut, prezent cât și în viitor fapt ce o face instantanee dar lasă o amprentă veșnică asemănătoare gândului = câmp de torsiune.
De asemenea, pe baza câmpurilor de torsiune au fost elaborate generatoarele de torsiune - cele mai eficiente sisteme de protecție dar și ofensive bioinformaționale împotriva diferitelor tipuri de radiații sau ... entități vii.
Atrag atenția asupra acelor „rugăciuni colective, internaționale” ce sunt utilizate ca și suport pentru ÎNCĂRCAREA cu o informație cu un spin opus, negativ în aceste generatoare de stocare și ARMA creată poate afecta astfel de la persoane țintite până la mase largi de indivizi. NOCIVITATEA rămâne veșnic în memoria Universului și afectează viitorul copiilor noștri. Spațiul public al internetului este folosit astfel ca și suport de LUPTĂ psihoinformațional și de torsiune a unor câmpuri țintite.
PROTECȚIA o puteți gasți aici http://icepaliga.blogspot.ro/2014/10/protectia-la-radiatii-neionizante.html
În al doilea rând, orice serviciu de informații are anumite obiective de realizat în spațiul cibernetic – asigurarea unei stabilități, combaterea extremismului, detectarea și prevenirea acțiunilor teroriste etc.”
Nu este de neglijat nici afirmația explicită a Rusiei: Ministerul rus al Apărării a planificat să achiziționeze până în anul 2020 peste 11.000 de unități de vehicule blindate noi, precum și aproximativ 14.000 de automobile militare, dotând în acest fel Trupele Terestre cu arme noi în proporție de 70%, a anunțat comandantul șef al Trupelor Terestre din Rusia. Trebuie amintit că reușita oricărei Operații Terestre este de neconceput fără utilizarea din vreme a dronelor (UAV-aparate de zbor fără pilot), înzestrate cu camere de termoviziune în infraroșu sau senzori diverși care patrulează 24 din 24 de ore. 
În ultimul deceniu, lupta în localități, contra gherilei urbane s-a dovedit eficientă tocmai datorită utilizării simultane, a avioanelor de cercetare fără pilot, a avioanelor de vânătoare-bombardament și a elicopterelor de atac. 
Armatele moderne precum cea a Federației Ruse, ca și cea americană, utilizează un program complex bazat pe cel puțin trei niveluri de culegere și prelucrare a datelor.
Primul nivel este asigurat de cîte 4-6 mini avioane fără pilot (UAV) de tip ZALA 421-08 (Strekoza) repartizate la fiecare batalion al trupelor de uscat ale armatei ruse. Alte 36 de avioane fără pilot de tip Yakovlev Pchela-1T și Rubej (similare celor americane RQ-7A Shadow), se află în subordinea brigăzilor de infanterie, de artilerie și a celor aeropurtate rusești. Brigăzile de tancuri rusești vor mai dispune din 2015 și de 4 avioane de cercetare fără pilot Dozor 600, cu rază medie de acțiune, similare celor americane MQ-1B Predator.
Pe Dozor 600 este montat un senzor de mișcare SAR (Synthetic Aperture Radar) senzori capabili să distingă un obiectiv în mișcare, sesizând chiar deplasarea cu câteva zeci de centimetri a umbrei unui om, de la distanța de 700 m.
Avioanele fără pilot sunt prevăzute cu două grinzi în aripi unde se pot acroșa două rachete dirijate pe fascicul laser, două lansatoare de proiectile reactive nedirijate sau 6 bombe de 20 kg.
Al doilea nivel de culegere și de prelucrare a datelor de cercetare este strâns legat de elicoptere de cercetare și atac de tip Mi-24V/Mi-35, Mi-28 și Ka-52 Alligator. Echipamentele conțin o cameră video TV pe timp de zi, una pentru amprenta termică pe timp de noapte, un mic radar în gamă milimetrică şi un emițător de fascicule, cu telemetru laser pentru dirijarea armamentului de înaltă precizie.
Al treilea nivel de culegere și de prelucrare a datelor de cercetare este cel strategic, reprezentat de avioanele de cercetare cu rază mare de acțiune. Rusia deține 17 UAV stealth de tip Skat, similare RQ-170 Sentinel americane. 
Suplimentar si de bază rămân însă avioanele pilotate ELINT, Il-20M1, care operează și cu un radar de mare putere Radarul Kvalat-2 ce permite afișarea sub formă digitală a hărții terenului, lateral față de traiectul de zbor, până la o distanță de 300 km. În memoria procesorului există o hartă anterioară, cu care cea actuală este comparată în mod automat pentru depistarea apariției unor noi mijloace de luptă, hartă salvată în baza de date. 
Cercetarea „de radiolocație” se face de către echipamentul Romb-4 și permite depistarea în secret și afișarea pe display a locației tuturor emițătoarelor de la sol aflate în funcțiune până la o adâncime de 500 km. Utilizând memoria procesorului, sunt identificate noile radare ale apărării AA, de la Punctelor de Comandă de Batalion, Brigadă, Corp de Armată apărute sau schimbarea locației celor deja cunoscute și existente în baza de date.
Aceasta este era digitală a conducerii acțiunilor de luptă.
Toate informațiile culese de aceste nivele de cercetare sunt transmise automat, instantaneu, prin linii de date video secretizate către rețeaua automatizată de conducere cu sisteme integrate de cercetare-lovire C4I a statelor majore beneficiare.
Cea mai puternică armă non-nucleară era până de curând deţinută doar de modelul american Massive Ordnance Air Blast (MOAB), care degaja o unda de șoc distructivă. 
Rusia a testat însă iată cu succes o bombă cu vid la fel de puternică precum cea atomică fiind de patru ori mai puternică decât cea americană și de 20 de ori mai distructivă decât MOAB.
La sfârșitul lunii iunie a fost testată cu succes și o rachetă din cadrul sistemului antiaerian de tip nou S-500, rachetă ce este deja programată să intre în dotarea armatei ruse în 2017. Capacitățile de luptă ale S-500 sunt superioare celor de tip S-400 Triumf dar și ale sistemelor americane THAAD.
Rusia dispune acum de sisteme de luptă de ultimă generație, pe care doar americanii le au. 
Și NATO e la curent și știe că, datorită noii structuri de cercetare, armata rusă cunoaște acum la perfecție amplasarea tuturor forțelor și mijloacelor armatelor statelor NATO din vecinătatea Rusiei fiind capabilă să depisteze în timp real și ce noi dislocări de trupe execută NATO în zona de interes de la granițele Rusiei.
Tehnica veche trebuie inevitabil ÎNLOCUITĂ dar nu prin topirea ca fier vechi cum a făcut România și fără a o înlocui ci prin livrarea ei către zonele de conflict cu un câștig economic garantat pentru înzestrarea apoi a vânzătorului cu tehnică nouă.
Programul de reînzestrare a armatei, adoptat în cadrul reformei militare rusești, are loc într-un ritm extrem de accelerat. http://rt.com/news/yury-dolgoruky-submarine-ceremony-678/
După cum a anunțat vicepremierul Dmitri Rogozin, până în 2020 Rusia va înnoi și armamentul Forțelor Nucleare Strategice nu în proporție de 70%, cum se planificase inițial, ci în proporție de 100%.
În plus, se mizează nu atât pe cantitate, ci mai ales pe calitatea armelor, care să permită creșterea capacității de apărare a țării PE FUNDALUL REDUCERII PERSONALULUI (ceea ce înseamnă reducerea costurilor fixe cu salarii). Doar în 2014, cheltuielile Ministerului Apărării Rusiei sunt de 2,3 trilioane de ruble (60 miliarde de dolari). Din acești bani, fiecare a cincea rublă va fi alocată pentru reînnoirea scutului nuclear al Rusiei.
În dotarea armatei ruse intră și noi nave strategice din clasa Yury Dolgoruky http://www.naval-technology.com/projects/ssbn-yury-dolgoruky-russia/
În total vor fi și 8 crucișătoare noi din clasa Yury Dolgoruky. Fiecare din ele vor fi dotate cu câte 16 rachete BULAVA și șase focoase nucleare. 
În total, la ora actuală, rușii au în dotare mai mult de 423 de rachete strategice cât declară, cu 1643 de focoase nucleare pe ele. 
Rusia intenționează să le înlocuiască cu rachetele SARMAT, care vor depăși VOEVODA după caracteristicile lor. În locul SOTKA vor fi folosite rachete RS-24 YARS.
Până la sfârșitul acestui an 2014, YARS vor intra în dotarea a trei Divizii. Pentagonul a anunțat că, pentru prima dată în 14 ani, Rusia are mai multe focoase nucleare mobilizate decât Statele Unite ale Americii. În ciuda programului de dezarmare nucleară început în 1991, cele două puteri mondiale au reînceput, în ultimele șase luni, să-și consolideze forța nucleară. Sursa: http://adevarul.ro/international/rusia/rusia-redevenit-cea-mai-mare-putere-nucleara-mondiala-14-ani-suprematie-statelor-unite-1_543133e10d133766a8af02c1/index.html
SUA și-au majorat numărul ogivelor active de la 1.585 la 1.642, dar și-a redus numărul de lansatoare de la 952 la 912, potrivit datelor Pentagonului.  Deși ultimele șase luni au determinat o cursă a înarmărilor fără precedent între SUA și Rusia, cele două puteri mondiale au avut strategii diferite în ultimii ani, notează „The Moscow Times”. Astfel, rușii aveau 1.537 de focoase în 2011, cu 106 mai puține decât au astăzi. SUA aveau însă peste 1.800 de ogive mobilizate, ceea ce înseamnă că au dezarmat 158 dintre acestea.
Complexele de rachete mobile rusești vor fi atent și specific mascate pentru a fi invizibile. Mascarea lor va fi excelentă utilizând elemente noi de ultimă generație. Mașinile de mascare, capabile să imite dispozitivele de lansare, au intrat deja în dotarea trupelor de rachete din anul 2013.
YARS este cel mai nou sistem de rachete intercontinentale creat în secolul al XXI-lea pe baza binecunoscutelor TOPOL-M.
Racheta este capabilă să nimerească o țintă aflată la 12.000 de kilometri distanță. De asemenea ea ATENȚIE! poate fi lansată prin norul de explozie nucleară (fără a fi afectate de la ionizare și până la impulsul electromagnetic) și poate depăși toate sistemele de apărare antirachetă existente astăzi în lume dar și în oricare probabil proces de elaborare.
Cu toate restricțiile comerciale impuse de occident economia Rusiei va permite deja din 2016 dotarea forțelor sale cu noi sisteme de rachete strategice, dezvoltate DOAR pe baza componentelor electronice rusești.
ROMÂNIA În baza de apărare antirachetă de la Deveselu de pe teritoriul României va exista o versiune terestră a sistemului AEGIS cu antirachete SM-3. Raza de interceptare cu ajutorul unor astfel de rachete este însă limitată la o distanță de 1.000 de kilometri. Este dificil să ne imaginăm așadar o situație în care ele vor reuși să intercepteze rachetele balistice intercontinentale ale Federației Ruse, în cazul în care va fi în final pusă în funcțiune baza din România iar declarațiile recente ale oficialilor din țările NATO sunt clar pesimiste ca și sprijin în alianță. Dacă va apare o amenințare la adresa unei țări NATO, Germania spre exemplu nu va putea oferi numărul de echipamente militare prevăzut de obligațiile asumate în fața Alianței, a informat Ministerul german al Apărării.
MANAGEMENTUL MILITAR AL ȚĂRILOR NATO
Analizând toate scenariile conflictelor militare destul de recente, se constată că aviația militară a SUA, a fost capabilă să obțină în scurt timp supremația aeriana, într-un Teatru de Acțiuni Militare. Forțele aeriene rămân BAZA forțelor inițiale ale războiului. Și acest tip de management i-a permis să încline balanța raportului de forte în favoarea Trupelor de Uscat sau a Infanteriei Marine, cu care coopera pentru finalizarea consolidării țintelor sau aliniamentelor cucerite.
Una din cerințele de baza a doctrinei militare a SUA se referă la CAPACITATEA DE DISLOCARE, ORIUNDE ÎN LUME, a unei Brigăzi de infanterie, cu întreaga sa tehnică de luptă, în maximum 96 de ore (patru zile) și a unei Divizii în 120 de ore (cinci zile). Acest fapt permite ca să realizeze într-un termen de aproape o luna de zile, un dispozitiv de tăria a de cel puțin un Corp de Armată, constituit pe 5 Divizii de Infanterie, infanterie marină, mecanizate și tancuri și să poată începe OPERAȚIA OFENSIVĂ.
Tehnica de luptă, muniția și personalul vor fi transportate în mare parte de către Comandamentul Air Mobility Command, pe calea aerului, utilizând o Flotă de 110 avioane de transport greu C-5 și 205 C-17 și o Flota de transport mediu compusă din avioane 171 C-130E, 283 C-130H si 78 C-130J.
Încă din august 2004, forțele aeriene americane au testat cu succes delestarea dintr-un avion C-17 a transportorului blindat Stryker.
Brigada model Stryker are un efectiv de 3.500 de militari și este structurată pe 3 Batalioane de Infanterie x 3 companii, cu 135 de transportoare Stryker și 650 de militari. Ea mai are în subordine 1 Escadron de Cercetare x 3 Companii cu 33 de transportoare Stryker și 12 HMMWV, 1 Divizion de Artilerie (cu 3 Baterii de Tunuri Tractate de calibrul 155 mm), 1 Batalion de Trupe Speciale (1 Companie Informații, 1 Companie Geniu, 1 Companie Transmisiuni, 1 Companie Antitanc) și 1 Batalion de Sprijin Logistic și Medical al Brigăzii.
Până în prezent trupele de uscat ale SUA dispun de 7 Brigăzi Stryker cu 1.600 de  transportoare Stryker (Brigăzile 2,3,4 ale Diviziei 2 Infanterie, Brigăzile 1,2 ale Diviziei 25 Infanterie și Brigada 56 a Diviziei 28 din Garda Națională). Alte 2 Brigăzi (1 și 3 din Divizia 1 Mecanizata) sunt echipate acum cu TANCURI M1 ABRAMS și mașini de lupta ale infanteriei M2 Bradley ce au fos transformate în Brigăzi Stryker încă din 2013.
Orientarea spre crearea acestei unități de forțe rapide este mult mai veche. Din ordinul Președintelui George Bush jr., CIA a antrenat, înarmat și a pus în operă „A COVERT ARMY” („o armată sub acoperire”) compusă din 3.000 de luptători de elită, în marea lor parte … afgani. Forțele aceastea secrete se numesc COUNTERTERRORISM PURSUIT TEAM (CTPT). Între misiunile CTPT făcute publice de presă se numără capturarea și/sau uciderea insurgenților talibani și teroriștilor al-Qaeda, „pacificarea” regiunilor tribale și obținerea sprijinului acestora.
MODALITĂȚI DE DUCERE A LUPTEI SUA
Aviația de vânătoare-bombardament americană a utilizat bombe și rachete ghidate prin laser sau GPS împotriva aliniamentelor fortificate de contra-atac și contraofensivă ale blindatelor inamice din eșalonul 2 și a unităților din rezerva operativ-strategică, reușind neutralizarea lor. Elicopterele de atac din organica Brigăzilor trupelor de uscat și a infanteriei marine americane, au reușit ca în cooperare cu avioanele de cercetare fără pilot și bateriile de autotunuri de calibrul 155 mm M109A6 Paladin să localizeze și să neutralizeze Grupările de Artilerie și unitățile constituite pe aliniamentele antitanc din primul eșalon, înainte ca acestea să poată executa foc. Practic, prin acțiunea combinată a avioanelor, elicopterelor și artileriei americane, structura dispozitivului de luptă inamic a fost dezorganizată, creându-se în adâncime, culoare largi de pătrundere a unităților mecanizate, aruncate în ofensivă. Pentru continuarea străpungerii în adâncime și reușita manevrei de învăluire a flancurilor dispozitivului de apărare inamic, strategii militari americani au renunțat la introducerea în breșele astfel realizate a tancurilor M1A2 ABRAMS, împreună cu mașinile de lupta ale infanteriei M2 BRADLEY și M113 sau a mașinilor de luptă ale infanteriei marine AAV-7A1, deoarece toate sunt pe șenile și au o VITEZĂ MICĂ DE DEPLASARE.
Ce observăm? Se încearcă a menține IMAGINEA acelor concepte vechi de ducere a războiului care însă au norme juridice în legi ale războiului și în paralel se dezvoltă sisteme și forțe speciale care să lovească chirurgical țintele de interes. Nu trebuie de neglijat nici acele lovituri „curate” care deși sunt invalidate de normele juridice se folosesc cu mare finețe de ambele tabere beligerante ca și inducere a opiniei de dezaprobare a conflictului (vezi îndeosebi armele chimice utilizate frecvent dar și biologice atent disimulate). Nu sunt de neglijat nici țintele fizice umane sau obiectuale de la vârful administrației sau grupării conflictuale și care să destabilizeze unitatea de conducere și acțiune (comunicațiile, energia electrică, apa, combustibilul, hrana etc.).
Schimbarea aceasta de optică privind ducerea acțiunilor de lupta a condus la transformarea și a unităților mecanizate și de infanterie marină în unități motorizate și înzestrarea lor masivă cu mașini de teren ușor blindat HUMVEE - HMMWV, capabile să se deplaseze cu VITEZE de 100 km/h. Numai că așa cum s-a constat și în Irak, HMMWV s-a dovedit foarte vulnerabil la focul grupelor de guerrillă sau plutoanelor izolate, constituite în puncte de rezistență bine mascate dar și la minele antitanc și anti-infanterie nedepistate la timp. Așa au pierit și militari de ai noștri în Afganistan, și nu numai, aflați în componența Forțelor Aliate NATO sau ale ONU.
NATO și-a intensificat și ea exercițiile și aplicațiile în întreaga lume și Marea Neagră a devenit acum un Teatru de acțiuni militare pentru integrarea managementului armatelor României și Bulgariei în special. Lângă țărmul Bulgariei, între 4 şi 11 iulie au avut loc exercițiile militare Breeze 2014, la care au participat nave militare și din Turcia, Italia și Marea Britanie aparținând grupării SNMCMG2 a NATO. 
Tot NATO a efectuat și exercițiile militare Sea Breeze pe 8 septembrie 2014 în nord-vestul Mării Negre, în apropiere de Odesa, transformându-se în principala bază a flotei navale ucrainene într-o regiune pentru operațiuni de perspectivă ale NATO în Europa de Est, în Marea Neagră.

CONCLUZII
Se observă clar faptul că se produc mulații foarte mari și în palierul militar și al POLITICILOR GEOSTRATEGICE și militare din cauza CRIZEI ECONOMICO-FINANCIARE special declanșate pentru a UMPLE GOLURILE create prin tipărirea discreționară de noi și noi dolari aruncați direct în nebunia înzestrării și modernizării armatelor care să protejeze interesele economice ale liderilor de putere. 
Și e loc de glumit când e vorba de finanțele lumii?
ATEȚIE!!! YUANUL A ÎNCEPUT SĂ FIE TRANZACȚIONAT DIRECT ȘI FAȚĂ DE EURO!!! 
După ce în urmă cu cel puțin un an de zile yuanul a depășit euro și a devenit a doua cea mai populară valută în cadrul tranzacțiilor internaționale iată că devine un fapt intrarea sa și în schimburile directe din Europa. 
Vânzările directe yuan-euro pe piețele valutare chineză și europeană au început să fie efectuate din 30 septembrie 2014
Yuanul chinez nu mai ține cont de cursul dolarului american în caz că este schimbat pe euro. 
Yuanul este astăzi tranzacționat direct chiar și față de dolarul american dar și australian și neozeelandez, yenul japonez, lira sterlină, rubla rusească și ringgitul din Malaezia. Yuanul a ocupat a doua poziție mondială datorită progresului financiar obținut de China în Asia. Cel mai des, yuanul este folosit în operațiunile de clearing la Hong Kong, Singapore, Australia, iar în Europa, în Marea Britanie și Germania. 
EUROPA DE VEST este al doilea pol financiar ca mărime, partener al Chinei în tranzacțiile pe yuan.
ATENȚIE!!! A intrat în funcțiune și noua uniune economica U.E.E., recent ratificată de Putin și în Rusia, uniune care tinde să-și consolideze schimburile comerciale în monedele uniunii fără a mai apela la alte valute și se poartă negocieri pentru schimburile și din țările BRICS dar și din alte țări interesate.
Aceste schimbări MAJORE agită mult prea puternic actualii lideri financiari ai Băncii Mondiale și F.M.I., mai ales că euro s-a aliniat mult prea ușor la aceste noi schimburi valutare ceea ce demonstrează că ECONOMICUL primează în fața POLITICULUI. La Beijing, 21 de state asiatice vor parafa acordul de înființare a unei Bănci de Investiții, considerată rivala Băncii Mondiale sau a Băncii de Dezvoltare regionale.
La fel se va întâmpla foarte curând, mai ales că iarna bate la ușă, și cu interesul față de gazele rusești.
NOUTATE STRATEGICĂ ABSOLUTĂ!
PROTECȚIA VALUTARĂ DEVINE ASTFEL O ȚINTĂ NOUĂ ȘI ÎN VIAȚA ȚĂRILOR EUROPEI, ȚINTĂ CARE NU MAI POATE ȚINE CONT DE POLITICA IZOLAȚIONISTĂ, DEFAVORABILĂ.
Cum ECONOMICUL este elementul LIANT al intereselor TUTUROR și implicit și al acestor schimbări nu pot să nu remarc faptul că TOATE mișcările sunt cu interes ȚINTIT economic pornind chiar de la necesitatea VÂNZĂRII armamentului și tehnicii ce se scoate din uz. De aceea se fac DEMONSTRAȚII DE FORȚĂ în a induce ideea de necesitate a utilizării acestei categorii de armament sau tehnică în POLIGOANELE SPECIAL ATRASE ÎN ZONA SOCIO-CONFLICTUALĂ dar, în paralel, se experimentează de lideri, de fiecare dată, echipamente și arme noi.
O înlocuire de 100% sau de 70% a echipamentelor comune într-un timp atât de scurt ne arată fără echivoc faptul că asistăm la o CURSĂ A ÎNARMĂRILOR FĂRĂ PRECEDENT
Iată o repartiție a cheltuielilor din bugetele apărării.
Cine va rămâne cu fundul gol după această nebunie generalizată doar timpul ne va arăta.
PENTRU ROMÂNIA
Este necesar să rețineți TIMPUL DE REACȚIE RAPIDĂ A SUA ȘI IMPLICIT A NATO în cazul unui conflict din varii motive ce disimulează o agresiune nemaiîntâlnită și un agresor total neidentificabil.
Oricare stat membru NATO este așadar OBLIGAT DE SITUAȚIE să fie capabil să-și conserve energia pentru o existență de luptă independentă de cel puțin 4-5 zile teoretic și de circa 15 zile în mod curent.
Cum birocrația și interesele membrilor fac ca în anumite situații să treneze reacția aliaților emițănd doar declarații politice de susținere rețineți că
România, TREBUIE să poată rezista INDEPENDENT circa O LUNĂ DE ZILE.
România fiind un stat mic spre mijlociu cu resurse încă suficient de atractive și o piață pe măsură este și va fi, așa cum ne-a atenționat și STRATFOR și nu numai, o ȚINTĂ DE INTERES pentru toate statele expansioniste ale lumii.
NATO de mult nu mai înseamnă doar SUA. Art.5 impunând acțiuni COMUNE și nu doar ale SUA. Întrebarea este VOR ACȚIONA unitar dacă membrii alianței nu au interes? Cu siguranță NU.
La fel cum este normal ca SUA să-și reducă forțele și COSTURILE când face o restructurare și reducere a bugetului său la criza provocată tot de ei. Fiindcă a fi jandarm mondial înseamnă în primul rând a CHELTUI cu înzestrarea și trimiterea de forțe armate în zonele de interes.
Iată că după zeci de ani de infuzie a bugetului lor în NATO a sosit scadența. Dacă n-ai bani atunci îi tipărești, nu? Și SUA au tipărit la greu, au impus apoi ideea ca dolarul e mai bun ca aurul și așa au mai trecut ceva ani. GAURA trebuia acoperită însă acum și de membrii NATO, nu?
Astăzi, când Germania și de aici și UE vor să aibă propriul control militar, prioritar în Europa, iată că oarecum le convine plecarea americanilor. Problema este CE VOR PUNE ÎN LOC dacă membrii UE nu prea se înțeleg și SUA știe să-i stimuleze și abia așteaptă să fie rechemați, acum însă pe bani țărilor NATO, și să revină în forță și în Europa. Deocamdată interesele lor sunt conjuncturale și vor investi în alte ținte de interes ale SUA.
Rușii au însă o ȚINTĂ clară și o urmează pas cu pas pentru a deveni un potențial nou jandarm în alianțele noi BRICS dar și cu țări din Asia.
România e aeriană ca și înțelegere a jocului american dar UE nu e de neglijat.
Cu siguranță vom asista la o nouă efervescență a jocului nemților pentru crearea unor Comandamente și Forțe de Reacție Rapidă ale UE ca și o contrabalansare a lipsei NATO, forțe aflate în declin, dar încă nu au puterea și voința diplomatică de impunere a ideilor din cauze pur economice.
Romania este în acest caz într-o situație EXTREM de complicată. Forța noastră armată se bazează DOAR pe umbrela NATO cu costuri imense, insuportabile dar și cu garanții tot mai puține deși vocalisme politice se vor mai face.
Acesta este și motivul pentru care încerc să trezesc atenția specialiștilor povestind civililor câteva concluzii ce se impun și pe care militarii activi nu le spun fiind ghiocei oportuniști interesați doar de carieră și de câștig.
Noi nici peste 50 de ani dacă România ar „planta” cartușe și ar „crește” arme nu am ajunge la nivelul la care am fost. Și avem ca AERUL nevoie de o protecție fezabilă. De aceea alianța cu NATO și loialitatea camaraderească cu SUA sunt vitale dar nu suficiente.
În paralel așa cum ne sugerează chiar STRATFOR și recentele forumuri internaționale România trebuie sa-și dezvolte inteligent relațiile economice statale STRICT după PROPRIUL INTERES al fezabilității ofertei asocierilor economice și mai ales pentru o TOTALĂ absorbție a ofertelor sustenabile ale pieței estice, fezabile, dar și a pieței producției armamentului și mai ales a muniției de infanterie. Și această producția de armament și muniție trebuie să fie INTEGRAL PRODUSĂ de economia românească fiind SINGURA MĂSURĂ FEZABILĂ oricărei conjuncturi.
Elaborarea unei DOCTRINE NAȚIONALE pe termen lung și foarte lung OBLIGATORIE oricărei forțe politice ajunse la putere dar gestionate juridic de președinție și Curtea Constituțională vizavi de legislația necesar a se emite este VITALĂ.
Mare atenție trebuie acordată la recrudescența forțelor de guerrillă urbană și paramilitare cu care se pot stimula negocierile dar și ținerea în frâu în caz de haos conjunctural fie catastrofic fie destabilizator a funcțiilor vitale ale conducerii de stat.
Informatica și cibernetica sunt indispensabile unei economii active care să permită investiții ritmice cu ținte lungi și foarte lungi.
TIMPUL ZBOARĂ ȘI IATĂ CĂ ȘTAFETA SE PREDĂ ALTUI JANDARM, MAI ATENT LA JOC.

Niciun comentariu: