vineri, 14 martie 2014

DATE DESPRE ECONOMIA LUMII, SUA SI UE CARE DETERMINA POLITICILE MONDIALE ACTUALE

NIMIC nu se intampla in lume FARA o cauza economica. Istoria confirma aceasta concluzie si ea este tot mai actuala ca si efect determinant al conflictelor in derulare.
Astazi se afirma ca civilizatia nu va supravietui „Spiralei Mortii” cum este ea denumita de specialistii economici ai lumii.
Economist-sef la Blackhorse Asset Mgmt., anunta inca din 2012 ca datoria Americii de 16.000 de miliarde de dolari a bagat-o deja in „spirala mortii”.
Laurence Kotlikoff, fost consilier pe probleme economice al presedintelui Ronald Reagan, a ajuns la concluzii similare. Problema care ramane de „rezolvat” este cand va cadea primul element de puzzle. O echipa de oameni de stiinta, economisti, geopoliticieni si analisti considera ca „pericolul e iminent”. „Datoria de pe piata totala a creditelor este „cheia” colapsului”, subliniaza Martenson. „Din 1940, pana in 1970, datoria pe aceasta piata era rezonabila. Din 1970 pana in 1977, s-a dublat, apoi s-a dublat din nou in urmatorii sapte ani, apoi timpul s-a scurtat. Datoria s-a dublat pentru a treia oara doar in cinci ani. Apoi s-a mai dublat de inca doua ori. Acum, e de 357% mai mare decat venitul pe cap de locuitor. E calea sigura spre colaps”. „In plus, derivatele financiare care fluctueaza pe piata mondiala sunt de 20 de ori mai mari decat venitul pe cap de locuitor la nivel global. Colapsul va lovi in toate colturile lumii”, adauga dr. Moors.
”Am descoperit un model indentic in graficul datoriilor, al piatei totale de credite, al garanatiilor financiare, al consumului de energie, alimente, apa”, spune Chris Martenson, fost vicepresedinte al companiei Fortune 300. „ Acest model indica o escaladare exponentiala, aproape identica celei ce se petrece intr-o schema financiara piramidala inainte de colaps. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator, acest model nu se aplica doar economiei, ci poate fi observat in sistemul de servicii pentru cetateni, energetic, alimentar, al aprovizionarii cu apa.
Cititi aici:
http://www.thinkagain.ro/spirala-mortii/ dar si aici pentru Rusia http://www.zf.ro/business-international/orasele-din-rusia-animate-economic-de-o-singura-companie-intra-intr-o-spirala-a-mortii-5072191/ si mai recent aici http://www.enational.ro/dosarele-enational/civilizatia-nu-va-supravietui-%E2%80%9Espiralei-mortii%E2%80%9D-179819.html/

Care e situatia actuala in UE potrivit EUROSTAT.
Se preconizeaza ca PIB real va creste cu 1,2% în anul 2014, cu 1,5% în 2015 si cu 1,8% în 2016.
Raportat la PIB-ul mondial situatia ar fi insa foarte buna daca datele nu sunt prea optimiste

ZONA EURO AR FI APARENT PROTEJATA DE MASURILE ECONOMICE LUATE


Romania a depasit deja suma de 100 de miliarde de euro datorie ajunsa in 2014 ca urmare a tavalugului neincetat al imprumuturilor fara efecte economice pozitive. Ce credeti ca s-ar fi intamplat cu 100 miliarde euro in perioada Ceausescu daca cu 18 miliarde dolari s-au realizat atat de multe obiective nationale? Problema era nivelul tehnic al industriei fiindca din punct de vedere al capacitatilor ingineresti de CONSTRUCTII eram si am ramas cu acele obiective la nivel mondial chiar si dupa acesti 24 de ani. Dau ca exemple Vidraru, Transfagarasanul, Casa Poporului, productia de apa grea, cercetarea nucleara si a maserilor si laserilor si pot continua. Trebuie doar SA VREI SA VEZI aceste capacitati uimitoare realizate DE ROMANI si sa nu mai fim cosmopoliti. Ce s-a realizat ASTAZI cu 100 miliarde euro? Am indatorat TARA pentru inca 20 de ani fara sa CREASCA DELOC ECONOMIA TARII ! Si se minte de ingheata apele CA ERA NECESAR !
Pe acest FOND STATISTIC, aparent corect intocmit, dupa EUROSTAT, avem si extreme cauzate de sursele de materii prime si energie care pot afecta imediat stabilitatea economica. Nu degeaba chiar STRATFOR ne atragea atentia ca PAMANTUL ROMANESC si resursele din Romania sunt RAVNITE atat de UE si SUA dar si de alte state ale lumii iar noi, noi nu-l protejam si-l lasam criminal de lejer PRADA acestor speculatori mondiali.
In context statistic, criza din Ucraina cu resursele sale de petrol si gaze din Crimeea au devenit si ele front de lupta deschisa intre est si vest.
"Aceasta tara din Europa, UCRAINA, se va prabusi economic in urmatoarele saptamani" apreciaza inclusiv economistii din Ucraina. Vistieria statului e goala. Lumea isi retrage banii din banci. Cine doneaza 35 mld. dolari pentru evitarea falimentului? Dupa cum s-a vazut mai sus SUA nu se poate angaja in sprijin si de aceea se tot amana promisiunile facute chiar si de FMI fiindca “Sfarsitul lumii, cel putin pentru America, va veni pe o data precisa: 4 martie 2014. O spunea categoric cotidianul “Washington Times”, ce este destul de serios si care tine chiar si de Oculta Mondiala. Adica, nu e o publicatie de can-can sau de farse. Articolul a fost publicat pe 25 octombrie 2012 si poarta titlul de “Economia americana se va prabusi pe 4 martie 2014″.
Cum s-a reusit o amanare ca de fiecre data a deznodamantului economic prin NOI emiteri de moneda americana si crestere a datoriei SUA dar si ale lumii (vezi http://www.economist.com/content/global_debt_clock) s-a ajuns in prezent la SCADENTA acestor blufuri economice si BATALIA pentru a reusi o SUPRAVIETUIRE devine extrem de acuta.


Lt. col. retragere
Ioan CEPALIGA

Niciun comentariu: