luni, 22 ianuarie 2018

SCHIMBAREA MONDIALĂ A PARADIGMEI LIDERULUI GLOBAL

De mai bine de 70 de ani, lumea globală s-a supus paradigmei „jandarmului” mondial, „descurajarea   militară”  și apărarea interesului american oriunde în lume inclusiv prin  utilizarea armatei. Ei cum așa?!  Păi da, dacă FED prin FMI și  BM a investit  capital (dolari) sau prin alte investiții, SUA își apără  interesul investițional. Simplu, nu?  Dar e foarte  complicat. De aici TEAMA că și noul LIDER  MONDIAL  își va impune DISCREȚIONAR interesul (China,  Rusia,  BRICS și alianțele inițiate gen „Noul  Drum  al  Mătăsii”) https://jamestown.org/program/china-takes-steps-toward-realizing-silk-road-ambitions/) TEAMĂ ce capătă accente paranoido - schizofrenice  cu consecințe   diplomatice și sociale  demențiale (rusofili, chinezofili, comuniști, fasciști, „mațe-n drum”, mafioți  etc. etc. ce atentează la   schimbarea  actualei paradigme și INTERESULUI ALIANȚEI,  toate celelalte fiind INAMICE sloganului  „America first”). Bitcoinul face și el NOUA „lege financiară” globală.
În  ISTORIE de  regulă LIDERUL  a acoperit  circa 100 de  ani.  (vezi  tabelele PIB și  corelați TRANZIȚIA și RĂZBOAIELE  generate pentru supremație.)

Eu am mai făcut o prezentare și pe  blogul meu
http://icepaliga.blogspot.ro/2014/05/iata-o-comparatie-zonelor-geografice-in.html
În special, China construiește AZI noi instituții de dezvoltare a unei „AUTOSTRĂZI MULTIMODALE” pe  un culoar/centură GLOBAL/Ă care  să lege  China  ca și NOU  LIDER MONDIAL,  și NOU  „JANDARM” pentru  apărarea INVESTIȚIILOR aliaților  la proiect (Bank of Investment Investment Infrastructure - AIIB), proiecte mega-regionale ("One Belt One Road") de „restul” lumii.  De aceia dezvoltă  noi și noi alianțe economice pe tot globul.

ATENȚIE ! Asemenea  OFERTE apar  extrem de RAR,  la sute de ani. Cine „pipăie” cu  mult fler al interesului național „face tumbe” ca țara sa  să fie conectată  chiar ca fondator la proiect.
Ungaria e în topul UE ca și conectare concretă la acest IMENS proiect. Grecia dar chiar și   Giurgiulești sunt  mult  mai active ca   România. Noi ca și GÂGĂ, am sughițat de  plăcerea deciziei prostului și  am lăsat și aurul nostru de la Londra la mâna de negociere a altora.
Germania a fost PRIMA care și-a negociat INTERESUL PROPRIU fie în aducerea aurului acasă, fie în conectarea la gazul rusesc, fie în relațiile cu China inclusiv pe proiectul „Noului Drum al Mătăsii” fie în conectarea la resursele lumii chiar și umane în migrația dezrădăcinaților special creați etc.  etc..
Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, face parte din tabăra optimiștilor, considerând că Beijingul ar putea să umple golul care s-ar deschide în cazul unei RETRAGERI AMERICANE din comerțul liber. "Noul Drum al Mătăsii arată că acolo (în China) se gândește și se acționează pe termen lung", a spus Gabriel.
Exact, vezi  istoria  variației PIB-ului mondial.
Ministrul german al economiei, Brigitte Zypries, a subliniat că acest proiect EPOCAL trebuie să se dezvolte "pe baza unui parteneriat real, a folosului reciproc (german-chinez nu UE-China deși China vizează EUROPA) și a condițiilor de competiție similare". În plus, trebuie să fie incluse cât mai multe țări dar ... nu din UE "E nevoie de un demers multilateral, nu de proiecte izolate." Când vor fi finalizate coridoarele comerciale între China și Occident, FIRMELE GERMANE și întreprinderile mijlocii vor profita, probabil, cel mai mult  dintre toți. "Mulți directori de companii TREBUIE SĂ TREACĂ PESTE FRICA LOR DE CHINA", a subliniat Helmut Naujoks, președintele secției germane a World Peace and Diplomacy Organization (WPDO). Acesta, Naujoks, se întâlnește până la 20 DE ORI PE AN ÎN CHINA cu investitori care vor să coopereze cu firme GERMANE. Acestora din urmă le recomandă să creeze contacte cât mai bune - și să dea dovadă de RĂBDARE: "Întâi vine PRIETENIA, apoi AFACEREA. Sau, în termeni economic: sustenabilitatea creează prosperitate."
România așteaptă însă ca UE să ne repartizeze o bucățică de  „cașcaval” și PIERDE OFERTE DE MILIARDE. Viceprim-ministrul Paul Stănescu a condus în 2017  delegaţia guvernamentală care a reprezentat România la cel de-al 6-lea summit al şefilor de guvern din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză, care s-a desfăşurat ... în Budapesta.
România a refuzat cu o frică schizofrenică orice ofertă DIRECTĂ  a Chinei, Rusiei, BRICS sau orice stat din afara UE. De ce?
E ABERANT.
Cu toate acestea, în ultimii câțiva ani, chiar dacă activismul țărilor BRICS în crearea alianțelor economice de pe glob a crescut, dezvoltarea organizației BRICS însăși nu a fost viguroasă, susține de exemplu Yaroslav Lisovolik în lucrarea sa BRICS-plus: Globalizarea alternativă e o soluție de afaceri?! Într-adevăr, în ciuda creării Băncii noi de dezvoltare și a unor inițiative de stimulare a relațiilor economice dintre membrii BRICS, există un sentiment că BRICS începe să se confrunte cu limitări pentru continuarea integrării.
Primul lucru pe care trebuie să-l realizăm cu privire la unicitatea grupului BRICS este că fiecare membru este, de asemenea, O ECONOMIE DE VÂRF PE CONTINENTUL sau SUBREGIUNEA sa într-un aranjament de integrare regională.
Toate țările care sunt parteneri ai BRICS în cadrul acestor acorduri de integrare regională pot forma ceea ce ar putea fi numit "cercul BRICS+" care devine deschis la moduri flexibile și multiple de cooperare (nu doar exclusiv prin liberalizarea comerțului) pe bază bilaterală sau regională.
Astfel, mai degrabă decât extinderea grupului de bază al membrilor BRICS, inițiativa BRICS+ încearcă să creeze o nouă platformă pentru formarea alianțelor regionale și bilaterale între continente și urmărește să reunească blocurile de integrare regională, în care economiile BRICS joacă un rol de lider.
ÎN CONSECINȚĂ, principalele blocuri de integrare regională care ar putea să formeze platforma BRICS+ includ Mercosur, Uniunea vamală din Africa de Sud (SACU), UEE, SAARC, precum și acordul de liber schimb China-ASEAN.
În total, într-un astfel de cadru, 35 de țări formează cercul BRICS+.
Formarea unor astfel de alianțe extinde VERTIGINOS cercul BRICS de „PRIETENI” către ceea ce se poate numi BRICS++, care completează posibilele alianțe din cadrul cercului BRICS+ cu posibilitatea de a forma un set de alianțe cu restul țărilor în curs de dezvoltare. De fapt, modelul BRICS+ este similar cu politica de liberalizare competitivă din lumea dezvoltată, în care regionalismul este completat și întărit de alianțe bilaterale.
OCCIDENTUL a luat  foc mai ales   că  SUA cere „decontarea” costurilor. Mâine se reunesc la  Davos.
World Economic Forum 2018 https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2018 (23-26 ianuarie 2018 Davos-Klosters, Elveția) vrea să cheme la „crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”.  Aceasta este tema întâlnirii anuale a acestui an.
A 48-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial urmărește, prin urmare, re-dedicarea CONDUCĂTORILOR din toate categoriile sociale pentru a dezvolta o narațiune comună pentru îmbunătățirea stării lumii. Programul, inițiativele și proiectele reuniunii se axează pe crearea unui viitor comun atenție! în lumea fracturată. Reunindu-ne la începutul anului, putem modela viitorul prin aderarea la acest efort global, fără egal, în co-design, co-creație și colaborare. Adâncimea și lățimea programului fac din el un veritabil summit al summiturilor.
PENTRU   CINE? Citiți cu atenție LISTA cu PARTENERII INVITAȚI și veți vedea numai CORPORAȚII. De ce? Priviți:
------
ABB Abraaj Group Grupul Accenture Adani Grupul African Minerale Rainbow Agilitate Alibaba Group Allianz ArcelorMittal A.T. Kearney Audi Bahrain Consiliul de Dezvoltare Economică Bain & Company Banco Bradesco Bank of America Barclays Element de bază Bill & Melinda Gates Foundation BlackRock Boston Consulting Group BP Bridgewater Associates BT Burda Media CA Tehnologii Centene Corporation Centrica Chevron Cisco Citi Clayton, Dubilier & Rice Credit Suisse Dangote Group Grupul Deloitte Dentsu Deutsche Bank Deutsche Post DHL Ericsson Ernst & Young Facebook Fluor Corporation Goldman Sachs Google Grupul Hanwha Energy Corporation HCL Technologies Heidrick & Struggles Hewlett Packard Enterprise Hitachi HSBC Huawei Technologies IBM Corporation IHS Markit Infosys Itaú Unibanco JD.COM JLL JPMorgan Chase & Co Khazanah Nasional Koç Holding KPMG Kudelski Group Lazard Grupul LIXIL LUKOIL Grupul Luksic ManpowerGroup Marsh & McLennan Companiile Mastercard McKinsey & Company Microsoft Mitsubishi Corporation Mitsubishi Heavy Industries Morgan Stanley MSD Nestlé Novartis Grupul Omnicom PepsiCo Pfizer Procter & Gamble Publicis Groupe PwC Qualcomm Reliance Industries Renault-Nissan-Mitsubishi Rockefeller Foundation Royal DSM Royal Philips Salesforce SAP Saudi Aramco Societatea Saudi Basic Industries (SABIC) Sberbank Schneider Electric Siemens AG Grupul SK SOCAR (Compania de stat petrolieră a Republicii Azerbaidjan) Standard Chartered Bank Swiss Re Takeda Pharmaceutical Grupul Adecco Compania Coca-Cola Thomson Reuters TPG Tsinghua Holdings Co UBS Unilever UPS USM Holdings VEON Visa Grupul Volkswagen VTB Bank Wellcome Trust Wipro WPP Zurich Insurance Group.
------
Care e diferența? Occidentul mizează în continuare pe CORPORAȚII și averea LIDERILOR iar China plus  BRICS++ pe MASE ca FORȚĂ DE MUNCĂ ÎNALT CALIFICATĂ ȘI MULȚUMITĂ.
Al XIX-lea Congres (octombrie 2017) al Partidului Comunist din China CpoateONTUREAĂ șZi mai multă putere pentru preşedintele Xi pentru Azi când China   avea mai multă putere ca oricând în lume.
Unul din obiectivele din noua viziune este MAJORAREA STANDARDELOR DE VIAŢĂ la un nivel egal cu cel din statele avansate până în 2035, spun surse apropiate preşedintelui.
Acesta ar vrea să ridice PIB per capita de la 8.100 de dolari (în 2015, fiindcă în 2016 avea deja  8,123.20 $/capita. România în 2016 avea 9,519.90$/capita VEZI fișierul Băncii  Mondiale) la 30.000 de dolari, cât este cel al Italiei (2016 avea 30,674.80$/capita).
https/data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD
În arena diplomatică şi culturală, Xi va milita probabil pentru întărirea influenţei Chinei, inclusiv prin ceea ce se cheamă SOFT POWER, prin iniţiativa BELT AND ROAD - proiectul prin care preşedintele vrea să creeze o largă zonă economică din China până în EUROPA și în jurul Terrei.
Coridorul Danubius este veriga lipsă între Drumul Mătăsii și Europa de Vest (vezi imaginea)
La congres, Xi şi-a expus propria viziune despre o CHINĂ CARE PREIA CONDUCEREA ÎN MODELAREA ORDINII MONDIALE NU DOAR ECONOMIC ŞI MILITAR, CI ŞI ÎN CULTURĂ SAU PROTECŢIA MEDIULUI.
De ce  TEAMĂ  pentru dezvoltarea țărilor secătuite de RĂZBOAIE?
Unde și cum  a  evoluat România? Iată evoluția PIB/capita și  comparați-l în același tabel al Băncii Mondiale cu alte state ale lumii. Atașați guvernul și vedeți rezultatul. Poziția  204. https://1drv.ms/x/s!AvrZiblaERiUtibs6xhhVbmRKkGW și https://1drv.ms/x/s!AvrZiblaERiUtiUnlJdFw3c95lcR

Lt.col.ing. și ec.licențiat, în retragere
Ioan  CEPALIGA

Niciun comentariu: