sâmbătă, 2 ianuarie 2016

NOUA STRATEGIE DE SECURITATE NAȚIONALĂ A FEDERAȚIEI RUSE

Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 31-12-2015 un DECRET SPECIAL pentru a aproba, atenție!!!, NOUA STRATEGIE DE SECURITATE NAȚIONALĂ A FEDERAȚIEI RUSE.
Acţiunile Rusiei din ultima perioadă dovedesc că această ţară luptă pentru recâştigarea influenţei pe plan mondial, influenţă a cărei intensitate a scăzut după căderea Uniunii Sovietice. Oficialii ruşi doresc să atingă un nivel comparabil cu cel al statelor occidentale sau care să-l depăşească pe al acestora din urmă, în ceea ce priveşte dotările în plan militar – incluzând aici baze militare, armament, mobilizare în caz de conflicte.
Important este că și-a schimbat MODUL DE TRATARE a relației cu NATO și aliații ei pe care-i consideră INAMICI în același „sac” cu teroriștii și a trecut la aplicarea măsurilor de securitate din 01-ianuarie-2016.
The New York Times face o trecere în revistă a măsurilor luate de Rusia în ceea ce priveşte recăpătarea influenţei pe plan mondial, de la construcţia unor noi baze militare, suplimentarea bugetului pentru armată, organizarea exerciţiilor militare, până la modernizarea echipamentului militar şi implicarea acestui stat în conflictele externe.
Rusia a cunoscut creşteri importante în ceea ce priveşte bugetul pentru acţiuni militare, cu un salt de aproape 11 miliarde de dolari din 2014 până în prezent. Rusia şi-a programat mobilizări militare de mare amploare, formate din trupe de peste 100.000 de soldaţi, precum şi exerciţii care vor pune în mişcare mii de trupe, care nu vor fi anunţate în niciun fel.
Acest sistem de aplicații naște neîncredere în țările riverane. „Prin aceste acţiuni, sursele oficiale ruse încearcă să transmită imaginea că Rusia se pregăteşte pentru un război interstatal de mare anvergură”, a declarat Johan Norberg de la Agenţia Suedeză de Cercetare în domeniul Apărării. „Nu este vorba despre acţiuni de menţinere a păcii sau apărare împotriva atacatorilor”, completează acesta.
Un astfel de exerciţiu militar a avut loc între 16 şi 21 martie 2015 şi s-a desfăşurat în trei faze.
I. În prima etapă, a fost mobilizată flota nordică rusească, fiind deplasată în Marea Barents şi în Marea Norvegiei. Trupele din bazele militare ruseşti din zona arctică au fost mobilizate şi ele. Elicopterele navale au simulat exerciţii de tragere antisubmarină şi s-au organizat trageri și cu rachete antiaeriene.
II. În cea de-a doua fază, unităţile militare din centrul, estul şi vestul Rusiei s-au alăturat exerciţiului. Navele, avioanele şi trupele terestre au simulat doborâri ale dronelor inamice.
III. În fine, ultima fază a constat în simularea unui război al Rusiei cu Statele Unite şi NATO, iar la final, exerciţiul a mobilizat nu mai puţin de 12.000 de piese de echipament greu, 65 de nave de război şi 220 de avioane militare.
Interesante sunt eforturile pentru modernizarea trupelor de rachete de toate tipurile și a aviație strategice. Dar nu este de neglijat nici marina militară.
 Crucișătorul VARYAG
NAVE RUSE ACOSTATE
  CRUCIȘĂTORUL MOSKVA
 CRUCIȘĂTORUL VARYAG
 CRUCIȘĂTORUL VARYAG
Flota de Nord a Marinei ruse cuprinde:
1. Flota rusă din Pacific,
2. Flota rusă a Mării Negre,
3. Flota Rusă din Marea Baltică,
4. Flota rus din Marea Caspică,
5. Aviația Navală, și
6. Trupele de coastă.
Cele mai remarcabile nave ale flotelor ruse sunt submarinele.
FOTO
1. Lada class B-585 diesel-electric submarine Sankt-Peterburg
  2. Russian Vepr nuclear powered submarine (Project 971 Schuka-B)
VARIANTA 2 - Proiect 971 submarin de atac cu propulsie nucleară Shchuka-B ©  ITAR-TASS / Vladimir Sayapin 
 3. Diesel-electric Kilo-class submarine Alrosa of the Russian Black Sea Fleet
4.  Inside B-871 Alrosa submarine
5. Project 667BDRM Delfin (Dolphin) nuclear-powered ballistic missile submarine K-51 Verkhoturye
6. Project 667BDRM Delfin (Dolphin) nuclear-powered submarine K-84 Yekaterinburg
7. Russian Northern Fleet's Yasen-class Severodvinsk nuclear submarine
8. Borei class nuclear-powered ballistic missile submarine Alexander Nevsky being commissioned into the Russian Navy
9. Borei-class nuclear-powered submarine Vladimir Monomakh
10. Borei-class submarine Yuri Dolgoruky of the fourth generation at the shipyard
11. Project 636.3 Varshavyanka diesel-electric submarine Stary Oskol at the Admiralteyskie Verfi shipyard in St. Petersburg
12. One of Russia's largest Soviet-built nuclear submarines, Typhoon (Akula) class, which remains the world's largest with the displacement of about 25,000 metric tons (27,500 tons) in the Barents Sea at Russia's Arctic Coast
Rusia este în plin proces de cumpărare, actualizare şi dezvoltare a echipamentelor sale militare şi intenţionează să modernizeze, până în 2020, 70% din tot ceea ce înseamnă armata ţării. În siteză Rusia are un plan sistematic și cronologic bine concretizat.
Pentru perioada 2011 – 2020 Programul de Stat pentru Armament al Rusiei include achiziţionarea a:
400 de rachete balistice intercontinentale
peste 600 de aeronave cu aripă fixă
66 sisteme de rachete Vityaz şi S-400
peste 1.000 de elicoptere militare
10 transportatoare de rachete Iskander
peste 2.300 de transportoare blindate
28 de submarine
peste 2000 de sisteme de artilerie autopropulsată
50 de nave de suprafaţă
peste 17.000 de vehicule militare
Rusia face parte din OCS (Organizația de Cooperare de la Shanghai) organizație ce a devenit și MILITARĂ prin care China a conferit autoritatea militară Rusiei pentru a gestiona elementele de tratat militar. În consecință Rusia și China fac un tandem militar excelent ca și influență globală prin BRICS.
China a demarat lucrări pentru construirea celui de-al doilea portavion, o manevră menită să extindă influenţa militară a Beijingului, implicat într-o serie de dispute maritime, informează și CNN.
"China construieşte un nou portavion. Lucrările au loc pe un şantier naval din Portul Dalian", în nord-estul ţării, a declarat Yang Yujun, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.
Flota militară chineză are deja un portavion, Liaoning, cumpărat din Ucraina în 1998, modernizat şi intrat în serviciu în 2012.
FOTO - Portavionul LIAONING
"Noul portavion este proiectat în totalitate în China. Nava are ca sursă de inspiraţie portavionul Liaoning, dar vor fi îmbunătăţite multe aspecte", a subliniat Yang Yujun.
Chin este însă orientată pe proiecte globale extrem de mari care să-i ofere statutul de mare putere economică și prin sprijin economic în țările defavorizate.
Preşedintele chinez, Xi Jinping, a anunţat, în decembrie 2015, că ţara sa va investi 60 de miliarde de dolari în proiecte de dezvoltare a continentului african, concentrându-se, mai ales, asupra domeniului agriculturii, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
Preşedintele chinez a anunţat că va anula anumite datorii ale Africii şi va susţine dezvoltarea agriculturii printr-un plan stabilit pe o durată de trei ani care va permite extinderea influenţei Chinei pe continentul african.
Xi Jinping a precizat că statul chinez nu va interveni în domeniul afacerilor interne ale ţărilor africane.
"Pentru a asigura implementarea cu succes a celor zece planuri de cooperare, China a decis să acorde o sumă totală de 60 miliarde de dolari pentru finanţarea acestora", a declarat Xi Jinping la summitul din cadrul Forumului de cooperare dintre China şi Africa, care se desfăşoară vineri şi sâmbătă în Africa de Sud.
"Aceste planuri au scopul de a aborda trei probleme care împiedică dezvoltarea Africii, anume infrastructura neadecvată, lipsa de personal instruit şi fondurile insuficiente", a subliniat preşedintele chinez.
China este cel mai mare partener de comerţ al Africii. La finalul anului 2014, investiţiile Chinei în Africa ajunseseră la 32,4 miliarde de dolari.
Simultan proiectul global esențial al Chinei rămâne „NOUL DRUM AL MĂTĂSII” care va asigura o „CENTURĂ” a transporturilor multimodale, simultane – aeriene, navale, feroviare, auto, conducte, poștale și combinate, care să înconjoare globul pământesc cu o AUTOSTRADĂ MULTIMODALĂ a cărei infrastructură de management să fie gestionată de țările BRICS și asociații.

Niciun comentariu: