miercuri, 4 martie 2015

TEHNOLOGIA MOBILĂ PRODUCE UN BIG BANG PRIN VÂRFURILE OFERITE DE 5G

Cei mai mulți experți din industrie se așteaptă ca primul produs de tehnologie 5G să fie lansat în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.
În scurt timp vor apărea noile modele de telefoane, lideri din lumea industriei wireless 5G. Specialiștii sunt de acord deja cu scurtare timpului de lansare a celei de a cincea generație de rețele care se așteaptă să intre fezabil în funcțiune până în 2020.
Mai întâi însă specialiștii vor trebui să decidă ce trebuie să facă sistemul 5G pentru ca și actualul sistem 4G să nu fie oprit.
"Nu este clar ce oportunități ar trebui inițial dezvoltate în 5G și ce ar trebui să abordeze rețeaua" spun cercetătorii de la GSMA - grupul comercial mondial al Operatorilor de Rețele de Telefonie Mobilă, care a declarat asta într-un raport emis încă din decembrie 2014.
Se dorește ca rețeaua să fie extrem de performantă spun marii vizionari pentru 5G.
Nu este nevoie de a marja pe noi consumatori de mari viteze de rețea sau de un marketing de forță pentru a face upgrade la telefoanele fiindcă 5G nu va fi altceva dar, va produce un BIG BANG în piață.
Sunt încă discuții cu privire la stabilirea de standarde tehnice de 5G pentru a putea să înceapă efectiv operarea. De aceea un standard final, acceptat, este așteptat să fie finalizat în 2019, spun experții.
Această negociere însă nu va putea opri producătorii de echipamente de rețea, cum ar fi Huawei din China sau Alcatel-Lucent din Franța dar și alți zeci de jucători noi ce vor să-și înceapă proiectele de afacere până va fi gata standardul pentru 5G.
Cei mai mulți experți din industrie se așteaptă ca primele implementări comerciale ale 5G să se facă chiar în perioada premergătoare de la Jocurile Olimpice - Tokyo 2020.
"Ce se întâmplă până atunci, care este opțiunea de marketing, care este riscul producătorilor?" se întreabă Lauri Oksanen, vicepreședintele de cercetare și tehnologie în rețelele de afaceri Nokia.
În acest sens, Ericsson Suedia și Nokia Finlanda, se vor alătura campaniilor producătorilor de prezentare a echipamentelor și se așteptă să existe o dezvăluire a ofertelor și modelelor lor vizavi de cele mai recente proiecte 5G, demonstrativ, cu toți operatorii de telecomunicații la summitul Mobile World Congress - cel mai mare târg anual pentru industria wireless de la nivel mondial.
Marea idee de la 5G este de a asigura conexiunea echipamentelor MICI
Desigur, 5G promite să facă mult mai mult decât se așteaptă utilizatorii ce provin de la sistemul 4G și asta se va vedea demonstrativ, în spoturile video de prezentare, care pe lângă un sistem mai rapid de download va permite și acoperirea unei rețele mult mai dense de utilizatori. Vizionarii și specialiștii prezic o creștere de la 100 la 1.000 de ori capacitatea de acces a utilizatorilor rețelei.
Tehnologia va trebui, de asemenea, să se confrunte și cu o nouă provocare: faptul că o mare parte a spectrului de frecvențe la nivel mondial în benzile de frecvențe mai mici s-a epuizat și se utilizează spectrul în zona înaltă. Ceea ce rămâne din spectrul de frecvență mai mare, poate permite doar traficul pe distanțe scurte din nevoia de evitare a interferențelor dar și din necesitatea de utilizare de putere redusă a emițătoarelor nefiind admise puteri de bruiere deranjante sau interferențe.
Cel mai mare avantaj pe care-l aduce lucrul în acest spectru este conexiunea echipamentelor casnice și a altor gadgeturi permițând lucrul fără interferențe la o mulțime de echipamente într-o legătură optimă a echipamentele aflate în imediata apropiere. Acest spectru va conecta așa-numitul "internet al obiectelor/gadgeturilor", fiind ideea cea mai mare care să justifice upgrade-ul de la 4G la 5G.
Atenție așadar la GENIALITATEA idei, existența doar a unei reglementări juridice simple privind interferența radio pentru funcționare, fiindcă tehnic devine posibilă orice formă de interceptare de la o simplă ambientală la o complexitate de noi combinații operative inimaginabile (în prezent SF), fără alte nevoi și costuri de instalare. Ceea ce este colosal ca și inginerie de operare, sistemul realizându-se cu costurile utilizatorului de gadgeturi. GENIAL, nu? Eu unul sunt impresionat de ingeniozitatea de monitorizare globală și obținerea de acces „liber” la intimitatea casnică sau a afacerilor oricând și oriunde. De aceea discuțiile sunt „parazite” în media și se fac doar de formă, pentru necunoscători.
Oricare ar fi opoziția publică, accidentală, nimeni nu mai pot opri aceste tehnologii ce ne fac viața mai ușoară dar pentru care și noi vom da tribut utilizării acestor facilități tehnologice, prin accesul la intimitatea noastră.
Gândiți-vă de exemplu că autoturismele în trafic permit detectarea și prevenirea coliziunilor,  rețeaua va permite o navigare în timp real dar și intervenția sistemelor automate de întrerupere în caz de necesitate (șofer beat sau drogat, detecție aer toxic, sau cu un risc de explozie, suprapresiune, temperatură sau umiditate).
Gândiți-vă la o Fabrica de Mașini care poate fi monitorizată de la distanta pentru a afla când apar scăderile de ritm pe livrările cruciale sau nu funcționează optim. Gândiți-vă la proliferarea tot mai mare de obiecte/gadgeturi legate în interiorul multor case specific ecologice sau economice.
Gândiți-vă la zonele de interzis, la centralele nucleare sau accesul în zone de risc deconspirare cu diferiți „roboți” sau drone, la supravegherea unor spații greu accesibile (zonă de coastă maritimă, mine sau conducte subterane, conducte speciale din rafinării de exemplu sau alte unități de producție), ferme agricole sau zoo-ferme, executarea unor lucrări agricole sau speciale gen cele de decontaminare sau tratamente cu substanțe de risc și de aici o infinitate de utilizări cu apariția unor Centre de Monitorizare și Telecomandă Proprii de genul PSAD-urilor militare (Panou Special de Acționare de la Distanță) dar de data asta de genul tabletelor.
Și exemplele sunt infinite.
"În viitor, vom vedea o lume în care tot ceea ce poate fi conectat, va fi conectat. Și aceasta este practic … totul", spune Sara Mazur, șeful Ericsson din departamentul de cercetare.
Ericsson, cel mai mare producător mondial de echipamente de rețea de telefonie mobilă, a prognozat că vor fi cel puțin 50 de miliarde de obiecte/gadgeturi cu nevoi de conectate doar până în 2020.
ȘI NU DOAR ÎN JOCURILE DE TOWN/GADGET
Asta e viziunea 5G, dar apoi avem și industria de telefonie mobilă care are deja o istorie promițătoare de dezvoltare și conexiuni de aplicații și gadgeturi mobile ceea ce de fapt se oferă cu fiecare G, de la muzică, jocuri, la conexiuni video și emisiuni de televiziune. Și nu se vor opri aici având în vedere nevoile de conexiune și comandă a gadgeturilor casnice, mobile (auto, drone, elemente de robotică tratamente, servocomenzi pe alte tipuri de transporturi inclusiv transferuri modale) dar și utilaje, centrale termice, ferme etc. etc. permițând o deschidere inimaginabilă spre un sistem generalizat de conexiune informatizat. Ce ziceți de dronele militare cu echipamente de cercetare și armament.
Într-un cuvânt:
 1G a dat posibilitatea de apelare telefonică pentru o lume în mișcare.
 2G a adăugat mesajele text și voce digitală, dar și primii pași în conexiunile de e-mail și web.
 3G a permis un Internet mobil de imagini și video care nu sa materializat însă optim până la apariția sistemelor 4G.
GSMA estimează că Operatorii vor cheltui 1700 miliarde dolari doar pe upgrade-uri de echipamente de acum și până în 2020 la finalizarea G5.
Cea mai mare parte a veniturilor vin de la cei care pur și simplu adaugă o încărcare nouă de capacitate la rețeaua 4G și apoi acționează pe îmbunătățirea acoperirii în zonele dense de trafic.
"Vânzătorii afirmă ce este destul ce aduce 5G pentru ca să aibă loc o explozie Big Bang pentru că ei cu siguranță vor vinde mai mult echipament", a declarat Ian Miller, un executiv la operatorul spaniol Telefonica.
"Cu 5G, vom vedea mai mult decât o evoluție treptată fiindcă locațiile 4G au o mulțime de segmente/locuri încă neutilizate și vor permite să existe încă o lungă perioadă de timp până la epuizare."
Este corect să spunem că 5G promite caracteristici care permit dezvoltarea în direcții aparent opuse de 4G - ambele însă cu viteze ultrarapide, cu capacitate mai mare de date, mai puține întârzieri, și o acoperire geografică cât mai largă în rețele mult mai dense. De aceea este comparată apariția 5G cu un BIG BANG în aplicațiile de informatizare/digitizare a întregii noastre vieți și activități.
Complicând si mai mult efectele introduse de acest Gig Bang, 5G este varietatea explozivă de tehnologi de comunicare dovedită deja de 4G, dar care se va ocupa de distantele scurte, pe care industria de telefonie mobilă nu poate exercita un control fezabil: Wi-Fi, Bluetooth, NFC și, sau, Near-Field Communication și toate acestea au deja suport tehnic de la factorii de decizie care trebuie să asigure o explozie majoră de producție pentru semiconductoare/microcipuri și gadgeturi pentru locuințe și mijloacele personale.
Cele mai recente iPhone Apple oferă built-in de așteptare Wi-Fi, care schimbă traficul de pe rețelele celulare, ori de câte ori sunt căi secundare disponibile, de exemplu.
"Vânzătorii și operatorii actuali care vorbesc de 5G cred că „ceva fără fir” va trebui să fie conectat prin intermediul rețelelor lor 4G", a declarat Bengt Nordstrom, un veteran director al industriei în Europa și Asia, care conduce acum Northstream, o firma de consultanță de strategii.
"Există aparent doar o ambiție acolo pentru 5G, dar totul nu este decît ceva foarte simplu fiindcă este vorba despre o afacere în sensul clasic al operatorului celular și nici mai mult."
În concluzie este GENIAL faptul că „satul global” descris de futurologi, iată că, foarte curând devine REALITATE.
Traducere adaptată după SURSA: http://www.worldbulletin.net

Niciun comentariu: