luni, 16 februarie 2015

CROCHIU-ANALIZĂ DE CONJUNCTURĂ

Dragii mei, observați cât de fragmentată este populația noastră și cât de greu este percepută poziția noastră în alianța NATO?
De ce? Simplu ca bună ziua. 
Observăm, semnalăm, inclusiv eu cu umilele mele resurse parțial și justițiabile (iată) 
că, aberant, chiar de la nivel statal, ministerial și județean, trădarea, oportunismul și jaful au proliferat. 
Suntem uluiți cum corupția și lipsa TOTALĂ de dragoste de țară au produs un cataclism, echivalat cu efectele unui război pierdut dar, la aceste anomalii, „aliații noștri” NATO-UE nu au făcut decât să protejeze aceste hiene, dromaeosauridae ce produc o idiosincrazie socială acută, vezi și votul a 7,4 milioane de cetățeni pentru suspendarea președintelui Băsescu. http://icepaliga.blogspot.ro/2012/07/etapa-treia-acerintelor-mesajului-din.html 
Iată așadar cum acel vis al expresiei noastre „vin americanii” a devenit peste noapte „vin jefuitorii”.
Și totuși iată că în conjunctura actuală nu pot să nu COMPAR jaful rus cu jaful aliaților, inclusiv al veneticilor.
Dacă privim în istorie avem și unele elemente pozitive de la ruși dar, pe fond și imperiul rus a fost și încă este un jefuitor mult mai rapace. Dau exemplul speculațiilor economice și energetice vizavi de România deși aici este mâna nefastă a lui Băsescu care permanent a eludat diplomația și a atacat orice afirmație în relația cu rușii.
Dar să nu intrăm în prea multe amănunte cu rușii fiindcă situația lor este deja cunoscută, ei nu au dat nimic României ci doar au subjugat și fracturat subtil și România fie în CAER fie în Tratatul de la Varșovia.
Să mă refer la relația cu SUA și UE pentru a înțelege NECESITATEA unei atitudini ferme de obținere a unui parteneriat REAL și o colaborare loială care să ne ducă la o poziție de protecție reciprocă, nu de vasalitate și spoliere.
Reamintiți-vă cum Japonia a beneficiat după război de accesul LIBER la managementul american și a preluat rapid ideile manufacturiere și a adaptat acest succes la nevoile lor. Unde au ajuns? La „miracolul” japonez și apoi al asiaticilor dezvoltând ideile de management cum ar fi cazul excelent de la „Toyota” dar mai ales apariția „managementului holonic”.
Am explicat suficient de larg aceste exemple aici în articolul „Ce-i de făcut pentru țară” http://icepaliga.blogspot.ro/2014/05/ce-i-de-facut-pentru-tara.html
Rețineți că avem și noi specialiști și savanți de excepție care însă au fost și sunt marginalizați în loc să fie scoși în prim plan pentru o cooperare fructuoasă. Un savant de excepție apare odată la 100 de ani și doar dacă are mediul asigurat. Noi însă în loc să-i protejăm i-am izolat și decădem ca și parteneri loiali prin cedarea fără limită a secretelor tehnice și comerciale fără să negociem inteligent, eventual la paritate partenerială (vezi proiectul de lasere (noi aveam și masere) de la Măgurele sau proiectul avionului românesc IAR ce putea deveni un avion multirol excelent, dar care a ajuns însă pe mâna israelienilor).
Suntem prea expuși fără un parteneriat echivalent chiar și în serviciile secrete. Oamenii deosebiți doresc o afirmare a profesionismului lor dar managementul nostru este de rahat fiindcă NU AVEM NICI O INIȚIATIVĂ recunoscută ca fiind de interes NAȚIONAL. Am cedat extrem de ușor Schengenul, viza SUA, recuperarea unor sume istorice inclusiv creanța externă de dinainte de 89, am distrus cu bună știință industria, rezervele de stat ale solului și subsolului și nu am CONSTRUIT nimic de durată și cu efecte economice deosebite.
În consecință suntem OBLIGAȚI să dezvoltăm parteneriatele actuale dar trebuie să realizăm o poziție mai fermă de parteneriat la reală reciprocitate. Nimeni nu dă nimic GRATIS și atunci de ce profesionismul nostru să nu PROTEJEZE interesele României când până și STRATFOR ne spune verde-n față că nu știm să ne impunem INTERESUL NAȚIONAL.
Jaful a fost și este posibil DIN VINA NOASTRĂ și de aceea este necesar să curățăm România de aceste dromaeosauridae.
Cunosc din experiență proprie, practică, la fața locului, într-o firmă germană cum tratează nemții pe cei ce muncesc la ei și disprețul lor față de angajații de altă cetățenie. Nemții sunt extrem de FIXIȘTI în ceea ce privește procedurile și respectarea standardelor. Sadici la propriu cu forța de muncă.
Sunt uluitor de meticuloși vizavi și de elemente LEAN și six-sigma ce sunt ferm implementate. Comercial însă sunt afoni în comparație de exemplu cu turcii, grecii, sau chinezii.
Americanii sunt foarte direcți și persuasivi pentru a-și atinge interesul. Am rămas mut și realmente stupefiat (prin 2003) să aud cum un partener american, căruia i-a plăcut vesta mea foto, cu numeroase buzunărele și buzunare de depozitare a multor componente sau accesorii, pe care a comparat-o cu vesta lui (el era îmbrăcat însă lejer în haine civile) să îmi confirme că și el este ofițer, atenție, precizare făcută doar când colegul meu a spus că sunt ofițer și de aia îmi plac vestele militare. El îmi subliniază și spune că este și el fost ofițer, dar CIA (chiar așa? Ei taci !) venit acum cu misiuni economice la noi. Am adus atunci în discuție, intenționat, elemente strict economico-financiare, greoaie dar să știți că era foarte bine pregătit și ne studiase în amănunt firma. 
Am întrebat atunci cam ce-l interesează și ca ofițer și mi-a spus direct că are nevoie de Planul localităților unde sunt notate denumirile străzilor și obiectivele administrative și economice (detalii de planimetrie). I-am promis că-i voi da ce găsesc și i-am arătat pe laptop planul Bucureștiului digitizat care nu exista încă pe internet dar pe care-l utilizam frecvent pentru marketingul local. Atunci mi-a recomandat să verific și eu aplicația Google Earth unde mai apar și destule planuri (atenție în 2003). Astăzi iată că sunt digitizate detaliile de planimetrie exemplu a străzilor (omulețul) și te poți „juca” cu aceste detalii. Doar că atunci, acele „hărți” aveau nevoie de numele și locația unor elemente economice și administrative fiindcă la ei cartografierea exista deja, din satelit, iar local era filmată si foto-panoramată de agenții lor tehnici.
Am menționat experiența asta directă pentru a înțelege că putem avea un PARTENERIAT foarte bun dacă știm să NEGOCIEM și să includem și managementul nostru, de interes național.
Rușii niciodată nu ne-au considerat parteneri și nimic nu au oferit la reciprocitate, nici în Tratatul de la Varșovia și nici în CAER. Am exemple destule și cu tragerile cu rachete din poligoanele lor. Și totuși astăzi americanii furnizează tehnică foarte actuală dar decuplabilă, ea fiind BLOCATĂ funcțional din satelit când au indicii de utilizare contrară intereselor americanilor. Rușii au trecut însă la liberalizarea utilizării rachetelor sau tehnicii complementare motiv pentru care grecii și turcii s-au orientat la astfel de achiziții deși sunt membri NATO. De ce? http://sputniknews.com/politics/20150211/1018111141.html#ixzz3RWBQsNyX 
Noi avem iată o armată puternic rămasă în urmă fiindcă managementul a fost orientat doar spre art.5 din Tratat și nu au fost capabili de negocieri directe, ca și acest fost ofițer CIA, pentru interesul nostru național subliniind impactul economic, la reciprocitate.
Sper să vă fi trezit interesul decidenților de a COMPARA în conjunctura actuală cele două variante de PARTENERIAT iar tinerii să caute singuri dovezile de comparare și înțelegere a poziției noastre specifice. 
Eu subliniez că NU AVEM CALE DE ÎNTOARCERE cum se vehiculează astăzi ideea referendumului bulgar de strângere de semnături pentru ieșirea din NATO.
România trebuie să demonstreze LOIALITATE PARTENERIALĂ și să gândească FORMELE de tratare preferențială ca și parteneri dar VALORIFICÂND parteneriatul și pentru INTERESUL NAȚIONAL mai ales că ne-o spun chiar americanii prin STRATFOR că suntem fraieri.
Avem nevoie de un management militar STRICT bazat pe indicatori ECONOMICI de parteneriat fiindcă americanii au un nivel TEHNIC și TEHNOLOGIC net superior rușilor, avantaj ce nu a fost valorificat suficient de noi, românii. Nivelul tehnologic se vede și in zona civilă având unele elemente de performanță superioară rușilor. Uitați-vă în comparație la chinezi și veți sesiza cred viteza cu care COPIAZĂ nivelele de vârf ale tehnologiilor dar au și parteneriat avansat cu germanii de exemplu de la wolkswagen pe cercetarea de avangardă din domeniu dar noi ne lăsăm purtați de valul corupției.
Românii iau mereu premii la olimpiade, premii la invenții și inovații, premii la multe zone de cultură dar VALORIFICAREA lor este deplorabilă.
România trebuie să CONFIȘTE mai urgent TOT ce se poate recupera din jaful de până acum iar banii să fie alocați acestei DEZVOLTĂRI privind cercetarea aplicată și absorbția ei pentru dotarea unei armate puternice pentru a deveni un lider zonal deloc de neglijat. 
Rușii niciodată nu vor putea oferi ce au americanii. De noi depinde cum știm să devenim parteneri REALI și EGALI, preferențiali.
Istoria jafului a devenit ISTORIE și România trebuie să meargă ÎNAINTE cu o Strategie de țară foarte bine accentuată pe zona INTERESULUI NAȚIONAL antrenând TOATE resursele pentru acest obiectiv de importanță covârșitoare dacă vrem să mai existăm ca și stat la masa tratativelor. Viteza de globalizare este colosală și ori devenim o entitate cu pondere în viitor ori ne pierdem în derizoriul neinteresanților ca și viitor al omenirii. Avem și o spiritualitate creștină ce s-a dovedit și istoric pozitivă și conciliantă spre năzuința umanitară a maselor și trebuie să INVINGEM decadența liderilor noștri deveniți ghiocei oportuniști.
Doamne ocrotește-i pe români oriunde s-ar afla!
Lt.col. retragere
Ioan CEPALIGA

Niciun comentariu: