marți, 6 ianuarie 2015

CUM SĂ FIM ȘI NOI FERICIȚI?

Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc spunea inteligent Arhimede. Punctul de sprijin devine în speță … MOTIVAȚIA.
Oamenii au fost întotdeauna motivați, bine dimensionat, fie pentru a fi productivi fie pentru a pune în operă anumite ȚINTE (obiective) politice. Atunci când, fie și în război, românii au avut ținte practice și dragi aspirațiilor lor, ținte care să le satisfacă anumite nevoi naționale, de regulă nevoi ce țin de așteptările lor existențiale, de fericire, „au mutat și munții din loc”. Ștefan i-a împroprietărit pe răzeși (nelefegii), reformele românești ale lui Cuza, Legea rurală din 1864 „Claca este desființată pentru de-a pururea și de astăzi voi sunteți proprietari liberi pe locurile stăpânirii voastre!” (vezi mafia încălcărilor flagrante de la Pungesti, Rosia Montana etc.etc.). 
Odată cu aducerea principelui străin la conducerea principatelor (1866) se pregătește independența țării iar participarea la Războiul pentru independență nu face decât să o confirme. Urmează promisiunile de împărțire a pământului țăranilor, participanților direcți la Primul Război Mondial, iar după Marea Unire din 1918 se pregătește împroprietărirea ce se realizează în 1921 prin Reforma agrară. Astfel de modalități de stimulare a luptătorilor ne-lefegii de a lupta pentru țară au avut efecte deosebite în luptele istorice.
Iată de ce astăzi este nevoie URGENTĂ de alți indicatori, cei ai fericirii sociale și familiale care să coaguleze motivația de luptă a tineretului, a rezerviștilor sau a voluntarilor.
Societățile care au oameni fericiți sunt de regulă și foarte prospere.
După un recent raport al Organizației Națiunilor Unite s-a arătat că România este cea mai nefericită țară de pe bătrânul continent, Europa.
România are nevoie de fericire, în primul rând, pentru că îi lipsește” arată raportul ONU ce ne clasifică în acest top ca fiind cei mai nefericiți din Europa fiind chiar și în urma Moldovei care stă mai bine ca noi, dar în acest top, până și Vietnam stă mai bine ca România.
Studiul realizat de WIN/Gallup International, pentru finalul anului recent încheiat, 2014, arată că 70% dintre respondenți sunt, chipurile, mai fericiți, ceea ce înseamnă o creștere, doar statistică, cu 10% față de 2013. Oare realitatea este identică, mai ales că vorbim de un concept încă nefinalizat ca și definiție universală?
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 64.000 de persoane din 65 de țări, dintre care doar 6% s-au declarat nefericite, în comparație cu anul 2013, când au fost 12%. 
Sunt statistici ca la ieșirea de la urne sau cele comandate de entitățile interesate, puternic subiectivizate.
Ca să pot crede în acest studiu ar trebui să am aceleași jaloane statistice, de la eșantionare și până la indicatori, aceiași indicatori, măsurabili s.a.m.d.
Dar despre ce vorbim? Ce este fericirea? Avem aceeași definiție?
După DEX
FERICÍRE, fericiri, s. f. Stare de mulțumire intensă și totală determinată îndeosebi de satisfacerea unei năzuințe. a FERICÍ vb. v. binecuvânta, felicita, glorifica, lăuda, mări, preamări, preaslăvi, proslăvi, slăvi.
Dacă aprofundăm cât de cât vom observa că nici până astăzi nu avem o definiție completă și mulțumitoare, unanim acceptată despre FERICIRE ceea ce face să existe și controverse (uneori chiar extreme, unele hilare) vizavi de țintele de atins la care se aplică și aici proceduri specifice extrem de diferite de punere în operă într-o societate ce-și propune creșterea fericirii cetățenilor ei.
Iată și câteva definiții celebre.
Fericirea este sensul și scopul vieții, traiectoria și finalul existenței umane” credea Aristotel.
Fericirea este starea unei fiinţe raţionale în lume, căreia, în întregul existenţei ei, totul îi merge după dorinţă şi voinţă, şi se bazează deci pe acordul naturii cu întregul ei scop, precum şi cu principiul esenţial de determinare al voinţei ei.” Immanuel Kant în Critica raţiunii pure. In concluzia lui Kant „Fericirea e un ideal al imaginației și nu al rațiunii.
Diferite școli au fie abordări matematice, fie biologice, fie psihologice, religioase, fizico-chimice și filozofice încercând și străduindu-se să definească fericirea și să identifice sursele sale.
Oxitocina este un hormon ce se secretă în timpul travaliului şi al actului sexual. El ar putea fi folosit pentru tratarea anorexiei mintale. "Hormonul fericirii" a fost recomandat ca tratament pentru o serie de tulburări psihiatrice şi se crede că reduce depresia și anxietatea socială a persoanelor cu autism.
Dar ce este totuși fericirea în completarea acestei plăceri biologice, bio-chimice?
Fericirea este plăcerea sufletului. O simplă senzaţie, un sunet, o culoare, atingerea mâinii unei femei sau a unui copil, dacă angajează sufletul, devine o fericire.” definiţie data de Garabet Ibrăileanu.
A fi sau a nu fi …” este expresia filozofică deja notorie ca si problematică perenă.
Fericirea reprezintă experienţa spirituală de a trăi fiecare minut cu IUBIRE, graţie şi recunoştinţă asemenea dragostei lui Dumnezeu pentru om deoarece „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan,  3,15).
În Sfânta Evanghelie după Marcu Cap. 12 mai primim câteva sfaturi
31. "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi". Mai mare decât acestea nu este altă poruncă.
33. Şi a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul şi din toată puterea şi a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuţi este mai mult decât toate arderile de tot şi decât toate jertfele.
Totul ține așadar de valorile spirituale definite, atinse, gustate, simțite, create, transmise, dobândite, oferite etc.etc.
Esența FERICIRII are pe lângă încărcătura spirituală și elemente eminamente strict EXISTENȚIALE și oricum am defini indicatorii fericirii fără cei economici, existențiali, nu putem decât să confirmăm proverbul că „dragostea trece prin burtă” ceea ce înseamnă că până și la cea mai mare fericire umană, dragostea, iată că economicul (burta) are și la noi păcătoșii o pondere foarte mare. Dovadă stă și consumul abundent de la sărbători pentru ca românul să se simtă bine, FERICIT. E prea puțin!
Un clasament publicat recent în UE arată că Olanda, Franța și Elveția sunt țările în care se mănâncă cel mai bine, adică în care alimentele sunt cele mai bogate în nutrienți, sunt sănătoase și se găsesc din belșug. Aceste țări iată că au și un clasament armonizat în topul de fericire.
Surprinzător sau nu, Statele Unite ale Americii și Japonia nu au reușit să se claseze nici măcar printre primele 20 de țări ale lumii în care se mănâncă bine, conform topului realizat de organizația Oxfam și citat și de Reuters.
Alții, din institutele de fericire, definesc și descriu fericirea astfel: Fericirea – acea stare de bine - are cinci componente definitorii: emoții pozitive, implicare (sau stare de flux), relații (cea mai importantă trăsătură), sens (meaning) și reușită.
Poate în reușită au cuprins ei și economicul ca și „răsplată corectă a a muncii”.
Dar dacă românii sunt pe ultimul loc în UE și în lume, înseamnă că suntem pe loc „fruntaș” la … DEPRESIE.
De ce atunci managementul nostru social nu combate activ depresia în esența sa de fericire, stabilind indicatorii măsurabili și acceptați social care să guverneze România pe termen lung și foarte lung? Mai ales că FERICIREA este tot mai mult măsurabilă în societățile dezvoltate fiind un ideal, o țintă măsurabilă fiind opera imaginaţiei noastre ca și tendință si dorință a împlinirii noastre umane complexe.
Dacă mergem la definiţia data de Sigmund Freud – „FERICIREA este împlinirea dorinţelor din copilărie”, atingem și punctul de maximă formulare, detașată, neafectată de „jocurile” raționale sau iraționale de management dar, ambele înșelătoare vizavi de esențele vieții.
Scriam pe la începutul lui octombrie 2012 despre necesitatea adoptării unor indicatori în interesul cetățenilor. http://icepaliga.blogspot.ro/2012/10/revolutia-ideilor-doctrinare.html
Eficiența mandatului celor aleși va fi analizată NUMAI după criteriul nivelului de CREȘTERE a indicatorilor bunăstării materiale și spirituale a cetățenilor României. În fapt definirea indicatorilor „fericirii sociale”, concrete și măsurabile.
Adevărul este că, și aici în acest domeniu extrem de sensibil, suntem mințiți cu buna știință tocmai fiindcă lumea nu are un reper unanim și nu cunoaștem o definiție explicită a fericirii. Oamenii fericiți nu pot fi prea ușor mințiți tocmai fiindcă le merge mintea ALTFEL și au motivații personale și de grup extrem de solide. Ori această stare socială nu este dorită de stăpânii de sclavi sau de jefuitorii economiilor lumii.
Lipsa definiției este chiar dorită fiindcă dacă oamenii ar cunoaște aceste esențe ar CERE managementului statal să stabilească OBLIGATORIU indicatorii măsurabili ai fericirii. Astfel statele pot „jongla” cu anumiți indicatori, de cele mai multe ori TRUNCHIAȚI pentru a putea face promisiuni mincinoase, dedicate pentru o subjugare eficientă după cerere și ofertă.
De exemplu populația dacă ar cunoaște CORECT esențele fericirii și indicatorii ei măsurabili atașați și-ar pierde interesul pentru can canurile lor politice de grup sau globale care generează idiosincrazii țintite, interstatale, ce duc pana la războaie cu scop precis, subjugarea. Războaiele sunt definite ca și formă de restabilire a echilibrului în caz de fracturare ireversibilă a cooperării liderilor în împărțirea „prăzii” globale. DEX: RĂZBÓI1, războaie, s. n. Conflict armat (de durată) între două sau mai multe state, națiuni, grupuri umane, pentru realizarea unor interese economice și politice
În fapt războiul face politicul să definească specific DIFERIT agresorul și agresiunea potrivit INTERESELOR de management a alianței, a liderilor aflați la strâmtoare și pot minți populația vizavi de FERICIREA vândută la taraba conflictuală după placul lor.
O Doctrină de Securitate Națională care să includă în principal și Doctrina Militară de Apărare  trebuie să aibă o atracție gravitațională masivă a intereselor cetățenilor României și asta presupune o atenție sporită față de indicatorii fericirii sociale PROGRAMATE, științific.
Iată de ce ONU și Curtea Internațională de Justiție nu definesc și nu au upgradat Legile Războiului eludând esențe juridice, începând cu definirea agresorului și a agresiunii și apoi până la sancțiunile atașate. De ce oare?
Cei interesați încearcă să restabilească poziția lor de lider, de regulă a celui mai puternic, pentru a restaura doar interesele lor, recâștigate conflictual.
Răspunsul la definiția și modalitatea de dobândire a fericirii datează din vremuri foarte vechi și pentru care s-au încercat până azi felurite variante de aspirație, cu proceduri care de care mai sofisticate de atingere a fericirii (a nirvanei).
Ne trebuie astăzi ceva CONSISTENT și extrem de PRAGMATIC în deciziile ce le vom lua. 
Am scris despre unele variante pe acest blog dar … nu se citește și asta duce la un handicap major de percepție și dezbatere aplicată a necesarului coerent de elaborare a unei STRATEGII NAȚIONALE DE CREȘTERE DURABILĂ, de lungă și foarte lungă durată. Suntem prizonierii ambițiilor politice de clan și ȚARA rămâne iată pe ultimul plan, inclusiv cetățenii ei.
SUNTEM LUMINĂ DIN LUMINĂ și de aici trebuie să începem prin a înțelege care este ROLUL nostru pe Pământ și în Univers. Ori pentru a rezona armonic cu vibrația astrală și Conștiința Universală ESTE NECESAR SĂ ÎNVĂȚĂM și să cunoaștem cum funcționează MIȘCAREA DE SPIN SOCIALĂ, cum putem obține FERICIREA SUPREMĂ.
Omenirea a ajuns la o răscruce existențială și este clar că putem ACCEDE spre ÎNĂLȚAREA ÎN LUMINĂ sau, prin indiferența noastră, să ne prăbușim iremediabil și să rămânem veșnic nefericiți, agitați, nemulțumiți, ÎN ÎNTUNERIC sub talpa unor TIRANI extrem de iresponsabili și egoiști.
Pământul, ca planetă, are TOT ce-i trebuie pentru ca omenirea să trăiască FERICITĂ și să-și pregătească SALTUL CU ÎNĂLȚAREA SPRE LUMINĂ și implicit către ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU.
De noi, de fiecare, depinde cum și ce viață ducem și vom duce în România. E doar o provocare acest articol, restul faceți voi viitorul FERICIT al copiilor voștri! 
TREZEȘTE-TE ROMÂNE !
http://icepaliga.blogspot.ro/2015/03/fericirea-ce-o-transmite-primavara-prin.html
Doamne ocrotește-i pe români oriunde s-ar afla.
Lt.col.retragere
Ioan CEPALIGA

Niciun comentariu: