vineri, 17 octombrie 2014

CE SPERIE OCCIDENTUL?

Toată săptămâna, informațiile economice mondiale au fost ecranizate de nebunia schizofrenică a alegerilor noastre prezidențiale și lupta dintre serviciile secrete. Dacă erau așa de buni ROMÂNI acești actori, ce se învinuiesc a fi chiar și agenți secreți, devoalați pe scena publică în bârfa lor politică, nu neglijau informațiile economice externe care se derulează extrem de intens și sperie occidentul dar, paradoxal, României nici că-i pasă.
Mass-media de AFACERI din Europa și SUA au încercat să înțeleagă implicațiile noilor acorduri „în masă” ruso-chineze ce se fac într-un ritm amețitor de rapid. 
După întâlnirile recente ale Rusiei de la Minsk iată că proiectul economic SUA-UE devine subsidiar interesului UE pentru piața A.P.E.C. mai ales că depinde prea mult de energia ce vine din Asia-Rusia. SURSA: http://romanian.ruvr.ru/2014_10_16/Parteneriatul-ruso-chinez-sperie-Occidentul-8271/
Parteneriatul dintre Rusia și China înregistrează, în ultimul timp, un progres atât de mare, încât stârnește o reacție destul de furtunoasă în Occident mai ales ca cele 40 de acorduri sunt abia la începutul cooperării Asia-Pacific. 
Cel mai alarmant pentru SUA și occident este acordul financiar de schimburi comerciale cu plata în valutele lor (rublă și yuan) fapt ce izolează amestecul SUA în această piață. Măsurile de sancționare a Rusiei și forțarea aberantă și a UE să le aplice sancțiuni a creat acel BUMERANG care a forțat Rusia să-și adapteze piața valutară și să se apropie de China mult mai repede decât se aștepta chiar Europa. Ieșirea lor de sub controlul dolarului sau al FMI, BM șuntează strategiile americane și schimbă gândirea războiului financiar derulat. 
În cartea “Războaiele Trezoreriei”, a lui Juan Zarate, excluderea din sistemul financiar internațional centrat pe dolar este descrisă ca o “bombă cu neutroni” utilizată mai curat decât orice altă armă. Când o țară urmează să fie izolată, Departamentul american al Trezoreriei aruncă anatema asupra unor bănci care sunt suspectate că ar fi implicate în activități teroriste sau în spălarea de bani. Juan Zarate, care este arhitectul actualului război financiar mondial și a fost oficial în Departamentul Trezoreriei, spune că această acțiune este mai puternică decât orice armă militară..
China a depășit SUA și a devenit cea mai mare economie a lumii a comunicat ATENȚIE!!! chiar … FMI. http://www.ziare.com/economie/pib/china-a-depasit-sua-si-a-devenit-cea-mai-mare-economie-a-lumii-grafic-1326648
CONCLUZIE-CONSECINȚĂ:
Vânzările directe yuan-euro pe piețele valutare chineză și europeană au început să fie efectuate DIRECT, fără conversia în dolari, din 30 septembrie 2014.
Yuanul chinez nu mai ține cont de cursul dolarului american în caz că este schimbat ATENȚIE!!! pe euro.
Yuanul este astăzi tranzacționat direct chiar și față de dolarul american dar și cel australian și neozeelandez, yenul japonez, lira sterlină, rubla rusească și ringgitul din Malaezia și lista continuă. 
Yuanul a ocupat a doua poziție MONDIALĂ datorită progresului financiar obținut de China în Asia. Cel mai des, yuanul este folosit azi în operațiunile de clearing la Hong Kong, Singapore, Australia, iar în Europa, în Marea Britanie și, intens, în Germania.
EUROPA DE VEST este al doilea pol financiar ca mărime, partener al Chinei în tranzacțiile pe yuan.
Din punctul de vedere al UE, SUA a fost până recent cea mai importantă destinație pentru exporturile Uniunii în 2012, absorbind 17,3% din exporturile totale ale UE (comparate cu cele 8,5% ale Chinei). Cu toate acestea, SUA s-a clasat doar pe locul trei printre partenerii de importuri ai UE, furnizând 11,5% din bunurile importate de UE, după China și Rusia (care au furnizat 16,2% și, respectiv, 11,9% din importurile totale ale UE).
ATENȚIE MAXIMĂ ROMÂNI CĂ LUMEA SE SCHIMBĂ IREMEDIABIL SPRE O NOUĂ COOPERARE ECONOMICĂ ȘI FINANCIARĂ ȘI ASTA SPERIE OCCIDENTUL OBIȘNUIT CU DOMINAȚIA SA MONDIALĂ ALĂTURI DE SUA ȘI DOLAR.
SITUAȚIA NU ESTE O CONJUNCTURĂ ATÂTA TIMP CÂT CHINA A DEVENIT ECONOMIA NUMĂRUL UNU ÎN LUME ȘI B.R.I.C.S. ESTE ÎN EXPANSIUNE VIZIBILĂ CU RESUSCITAREA UNOR ZONE ECONOMICE ALE LUMII, IMENSE.
URMĂRIȚI ULTIMELE CONFLICTE SOCIALE DIN VENEZUELA, BRAZILIA, HONG-KONG, AFRICA, SIRIA DAR ȘI REACȚIILE INVERSE DE SPORIRE A CREȘTERII ECONOMICE FĂRĂ PRECEDENT A UNORA DIN ACESTE ZONE CARE SE BAZEAZĂ PE RESURSE ENERGETICE ȘI MINERALE ȘI VEȚI ÎNȚELEGE CĂ BĂTĂLIA ESTE ABIA LA ÎNCEPUT.
ANUL 2015 VA CONFIRMA ACCENTUAREA CRIZEI OCCIDENTULUI PE MULTE PALIERE ȘI ASIMETRIC O REVIGORARE A PIEȚELOR ASIATICE ȘI ASIMILATE ACESTOR NOI CONCENTRAȚII ECONOMICE ȘI FINANCIARE ALE LUMII ACTUALE.
Lt.col.retragere
Ioan CEPALIGA

Niciun comentariu: